Oud-militairen onderscheiden voor levensreddende acties in Afghanistan

2 oud-militairen van de geneeskundige troepen zijn vandaag onderscheiden voor levensreddende acties in Afghanistan. Inspecteur Militaire Gezondheidszorg brigadegeneraal Manon Molenaar overhandigde Anne Beckers en Jeroen Schuitemaker in Hilversum de Matak Fontein Penning.

Vergroot afbeelding Van links naar rechts:  Jeroen Schuitemaker, brigadegeneraal Manon Molenaar en Anne Beckers.
Van links naar rechts: Jeroen Schuitemaker, brigadegeneraal Manon Molenaar en Anne Beckers.

Deze penning is bestemd voor militair geneeskundige professionals, die zich bijzonder hebben onderscheiden bij operationeel optreden. Beide veteranen zetten zich in 2008 in Afghanistan met lijf en leden in om hulp te bieden. Ze worden geprezen om hun snelle en adequate handelen in buitengewone omstandigheden. Dat ook nog eens met weinig middelen en beperkte ondersteuning.

Vergroot afbeelding De Matak Fontein Penning.
De Matak Fontein Penning.

Beckers verleende medische hulp nadat manschappen waren getroffen door een geïmproviseerd explosief (IED). Er waren 5 gewonden, van wie er 3 slecht aan toe waren. Dankzij het optreden van de soldaat bleef het verlies beperkt, al kon zij niet voorkomen dat 1 collega stierf.

Schuitemaker was in die periode als Algemeen Militair Verpleegkundige actief. De sergeant-majoor verleende bij verschillende incidenten adequate hulp en redde zo meerdere getroffen militairen. Dat kwam mede door de hoge eisen die hij aan zichzelf en zijn team stelde.

Dirk Matak Fontein

De penning is vernoemd naar Dirk Matak Fontein. Hij was marine-arts tijdens een (amfibische) inzet vanaf Zr.Ms. Amstel voor de kust van West-Afrika in 1870. Hij stond bekend om zijn moed en adviesvaardigheden en zijn aandacht voor preventie en hygiëne. Ook de opvang en verzorging van slachtoffers en zorgzaamheid voor de patiënt stonden bij hem hoog in het vaandel. Deze facetten spelen een doorslaggevende belangrijke rol bij het uitreiken van de penning. De eerste is in 2007 uitgegeven.