Vrouwelijke Oekraïense militairen zitten zonder passende gevechtskleding

“Er wordt dag en nacht gevochten, onder voortdurende beschietingen. Telkens explosies en aanvallen. Er is geen moment van stilte. Het is surrealistisch, alsof je in een computerspel zit.” Aan het woord is Katerzyna, vicevoorzitter van de Ukrainian Women Veteran Movement (Veteranka).

Vergroot afbeelding Vrouwelijke Oekraïense militairen.
Vrouwelijke Oekraïense militairen hebben dringend behoefte aan passende gevechtskleding.

De Defensiekrant sprak uitgebreid met de Oekraïense reservist. Zij deed het woord omdat voorzitter Andriana, tevens machinegeweer operator, tijdens gevechten in de Oekraïense stad Cherson ernstig gewond raakte aan haar wervelkolom en arm. “Ze kan inmiddels weer een beetje lopen, maar de revalidatie is moeilijk en duurt lang. Desondanks kan ze niet wachten om weer naar het front te gaan.”

Inzamelingsactie

Het netwerk Veteranka brengt dienende vrouwen en veteranen bijeen. Het zet zich sinds 2014 in voor vrouwelijke, Oekraïense strijdkrachten. Grootste punt van aandacht is nu het feit dat er te weinig kleding is voor de vrouwelijke militairen. Zij komen daardoor in gevaarlijke situaties bij gevechtshandelingen.

Katarzyna doet daarom een oproep: “We hebben nu écht behoefte aan kleine maten. Alles wat we krijgen, wordt verdeeld onder eenheden aan het front. Er wordt alleen geen gehoor gegeven aan de vraag om kleinere gevechtstenues en toebehoren, om de eenvoudige reden dat het er niet is. We hopen dat landen om ons heen ons hiermee helpen.”

Vanuit Nederland komt er in ieder geval hulp. Veteranka zocht contact met Vrouw & Defensie, dat vrouwen binnen de krijgsmacht verbindt. Het netwerk zette intern een actie op.

Lees het volledige verhaal in de vandaag verschenen Defensiekrant