Minister Ollongren: langer steun voor opleiding Oekraïense militairen

Indrukwekkend. Zo noemt minister van Defensie Kajsa Ollongren de inzet én motivatie van zowel Oekraïense rekruten als de Nederlandse militairen die hun opleiding verzorgen. De minister was vandaag op bezoek bij de oefenende troepen in het noorden van Engeland. Ons land stuurt hiervoor ook volgend jaar instructeurs naar het Verenigd Koninkrijk, zo maakte de minister bekend.

Vergroot afbeelding Minister kijkt naar militairen die golfplaten plaatsen in een kuil.
Nederlandse trainers leiden in Engeland Oekraïense militairen op. Minister Ollongren bracht ze een bezoek.

Onder de naam Operatie Interflex moeten dit jaar in 4 maanden tijd zo’n 10.000 nieuwe en een klein deel ervaren militairen voor het Oekraïense leger worden opgeleid. Dat doel is bijna gerealiseerd. Voor Interflex zijn 90 Nederlandse instructeurs werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, in internationaal verband. Ook Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zweden doen mee om de Britse strijdkrachten te ontlasten.

Gemotiveerd

“Het is uitermate belangrijk dat we Oekraïne blijven steunen na de Russische inval, met zowel materieel als opleidingen”, zegt minister Ollongren. “Hier zie ik hoe gemotiveerd iedereen is. Zeker de gesprekken met de Oekraïense deelnemers hebben me diep geraakt. De vastberadenheid om hun land te verdedigen dragen ze niet alleen in woorden uit, maar je ziet het in hun ogen.”

Intensief

Op dit moment verzorgen landmachtmilitairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot de opleiding. 2 stafofficieren versterken daarnaast de Britse staf. Het opleidingsprogramma van 5 weken bestaat uit 6 onderdelen: tactische training, wapenleer en schietopleiding, medische zorg, omgang met explosieven, humanitair oorlogsrecht en de omgang met cyberdreiging. “Normaal duurt zo’n opleiding een aantal maanden. Het is dus zeer intensief, zowel voor de deelnemers als onze trainers, die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw zijn”, aldus minister Ollongren. “We zetten alles op alles om de rekruten zo goed mogelijk voorbereid terug te laten keren. Dat vraagt ook veel inzet van onze militairen, die deze vaak jonge mannen van rekruut naar soldaat moeten opleiden.”

Vergroot afbeelding Minister praat met militairen
Minister Ollongren liet weten dat Nederland volgend jaar opnieuw bijdraagt aan Operatie Interflex.

Volgend jaar

Inmiddels is ons land gevraagd ook volgend jaar mee te doen aan Operatie Interflex. Het Korps Mariniers gaat, van januari tot maart, de volgende 2 lichtingen Oekraïense militairen opleiden. Minister Ollongren heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. “Het kabinet acht het van groot belang om actieve steun te blijven verlenen aan de versterking van de Oekraïense strijdkrachten zolang de oorlog voortduurt. Inzet is om de Oekraïense strijdkrachten door deze grootschalige training te versterken en te moderniseren zodat zij zich kunnen verdedigen tegen Russische agressie”, meldt de minister. 

De kosten die gemoeid zijn met de huidige inzet van 13 Lichte Brigade en de aanstaande Nederlandse inzet van het Korps Mariniers in het Verenigd Koninkrijk worden in totaal geraamd op € 7 miljoen. De financiering komt uit het Budget Internationale Veiligheid (BIV).