Eerste Gap Year-militairen op vacante functies bij krijgsmacht

35 jongeren zorgen voor een unicum bij Defensie. Zij zijn de eerste Gap Year-militairen die tijdelijk officieel fte’s gaan invullen binnen de krijgsmacht. De lichting kreeg gisteren op Legerplaats Harskamp de baret uitgereikt.

Vergroot afbeelding Jonge millitairen op een rij.
Beeld: Duncan Heuvelmans/The Brand Men

Het Gap Year (tussenjaar in het Nederlands) werd in 2019 ingevoerd bij Defensie. Het is bedoeld voor jongeren die zich een jaar lang als aangesteld militair fulltime willen oriënteren op een baan bij Defensie. Zij doorlopen hierbij de Algemene Militaire Opleiding en krijgen de benodigde specifieke opleiding vanuit de eenheid.  

De resultaten wijzen uit dat het merendeel na het afronden van de opleiding ook daadwerkelijk bij Defensie aan de slag gaat. De verwachting is dat dit aan het einde van dit schooljaar wederom zo is.

Vergroot afbeelding 2 militairen met wapen lopen door een bos.
Beeld: Duncan Heuvelmans/The Brand Men

Volwaardig in dienst

Voor deze lichting is dat nu zeker het geval. De 35 geslaagden gaan een jaar lang aan de slag bij 13 Lichte Brigade (bij het stafwachtpeloton) en het Vuursteun Commando (bij de pantserhouwitser bemanning). Zij zijn op dat moment volwaardig in dienst. De vorige lichtingen kregen weliswaar ook binnen Defensie een tijdelijke fulltime baan, maar dat betrof projectfuncties binnen het werkveld van Defensity College. Zij waren in feite boventallig.

Opmaat naar Dienjaar Defensie

Het Gap Year kan worden gezien als een opmaat voor het vrijwillig Dienjaar Defensie. Hiermee wil staatssecretaris Christophe van der Maat burgers op een nieuwe manier een bijdrage laten leveren aan de krijgsmacht. Zij krijgen hiervoor ook betaald. De verwachting is hiermee personeel binnen te halen en te behouden.