X-300 Integrator onbemand verkenningssysteem

De X-300 Integrator is een onbemand verkenningssysteem (unmanned aerial system, UAS). Het bijbehorende vliegtuigje is herkenbaar aan zijn dubbele staart (twinboom). De Integrator vervangt bij Defensie de ScanEagle.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

De Integrator is groter dan zijn voorganger en vliegt langer, hoger en verder. De lanceerinstallatie is vergelijkbaar en ook het opvangen gebeurt op dezelfde manier. Alleen vanwege de grootte van de Integrator is de opvanginstallatie groter.

Het takenpakket van de Integrator is hetzelfde: inlichtingen verzamelen door het maken van foto- en filmopnamen. De ScanEagle was op na jarenlange inzet. Hij maakte duizenden vlieguren boven Mali en voor de kust van Somaliƫ. Daarnaast werden politie en justitie ondersteund in Nederland.

Vergroot afbeelding Tekeningen van het X-300 Integrator onbemand verkenningssysteem

Langer te maken

Het systeem van fabrikant Boeing-Insitu bestaat uit 2 toestellen, een grondstation, een exploitatiesysteem, een lanceerder en een opvanginstallatie. Nederland heeft 3 systemen en 3 simulatoren aangeschaft. Het systeem is in gebruik bij 107 Aerial Systems Battery van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition Command (JISTARC).

De Integrator heeft standaard een gecombineerde elektro-optische en infraroodcamera aan boord. Daarnaast is er nog ruimte om extra of op termijn modernere sensoren mee te nemen. De X-300 is modulair opgebouwd en kan zo langer worden gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit.

Vergroot afbeelding Militairen in de weer met het onbemande toestel dat bij het X-300 Integrator onbemand verkenningssysteem hoort.
Beeld: Ministerie van Defensie

Operationele inzet

De Integrator kan zowel op het land, als vanaf schepen worden ingezet. De eerste operationele inzet gebeurde in het Caribisch gebied in 2020. Defensie ondersteunde de lokale autoriteiten daar bij het bestrijden van de coronacrisis. Zr.Ms. Karel Doorman zette een 19-koppig JISTARC-detachement af op Aruba. Daar bewaakten ze met de Integrator de grenzen. Dit met name om te voorkomen dat vreemdelingen het eiland aandoen en zo het coronavirus verder verspreiden.