Stinger-luchtdoelraket

De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Dit luchtverdedigingswapen beschermt grondobjecten en –troepen tegen vliegtuigen en helikopters op de korte afstand van 0,5 tot 5 kilometer.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Defensie versterkt gevechtskracht landmacht (18 oktober 2022)

2 versies

Defensie beschikt over 2 versies:

  • Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af.
  • Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.

Specificaties

  • lengte: 1,52 meter
  • gewicht: 16,5 kilo
  • snelheid: maximaal 2.400 kilometer per uur
  • bereik: 5 kilometer (effectief)
  • gewicht nachtzichtapparatuur: 2,5 kilo
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Infrarood

De Stinger kan dankzij zijn infrarood geleide zoekkop zelfstandig een doel volgen na afvuren. Deze shoot-and-forget-capaciteit maakt het mogelijk om direct na het afvuren in dekking te gaan of om een ander doel te bevuren. De raket zoekt zijn doel met behulp van infraroodtechnologie die zeer warmtegevoelig is en warmteverschillen ziet over een afstand van zo’n 10 kilometer. De raket vernietigt zichzelf als hij na 17 seconden geen doel heeft geraakt.

Tegen tegenmaatregelen

De Stinger heeft een zogenaamde all-aspect capaciteit; de zoekkop kan een doel vanuit vrijwel elke hoek opsporen en volgen. Oudere generaties warmtegeleide raketten zagen hun doelwit alleen als hij recht in de hete motoruitlaat keek. Ook is de raket voorzien van software en elektronica om tegenmaatregelen te weerstaan.

De Stingerraket heeft een lanceermotor die de raket een aantal meter uit de schietbuis stuwt. Vervolgens brengt de vluchtmotor de raket op topsnelheid. Bij het verlaten van de schietbuis, klappen er aan de raketkop 2 stuurvinnen uit en aan de achterkant 4 stabilisatievinnen, voor sturing en stabiliteit.

Nachtzichtapparatuur

De nachtzichtapparatuur, een lichtgewicht warmtebeeldkijker, is eenvoudig op het wapen te  monteren. Met de kijker kan de militair de Stinger ook bij duisternis of 'slechtzicht'-omstandigheden gebruiken.

Stinger Weapon Platform Fennek

De luchtverdedigingsversie van de Fennek is voorzien van een volledig geïntegreerd Stinger Launching System (SLS) waarmee 4 Stingerraketten tot vuren gereed zijn geplaatst in 2 launchers. Het systeem wordt van binnenuit bediend. De schutter stuurt met een druk op de knop het SLS automatisch richting het doel. Het geïdentificeerde luchtbeeld is zichtbaar op een weapon terminal. Met de luchtbeeldinformatie neemt de Stingercommandant zelfstandig beslissingen over het bestrijden van luchtdoelen. Het systeem is in staat om 2 Stingers tegelijkertijd te activeren en vrijwel direct na elkaar af te vuren.