Raven-onbemand verkenningssysteem

Het Raven mini-UAS (unmanned aerial system) is een onbemand verkenningssysteem. Het bestaat uit 3 handzame vliegtuigjes op afstand bestuurd vanaf een grondstation. Met dit systeem wordt vanuit de lucht informatie ingewonnen over een situatie en omgeving (situational awareness). Dit kan tot een afstand van 10 kilometer.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

De verkenningsvliegtuigjes (UAV’s – unmanned aerial vehicle) worden uitgerust met een daglicht- of een nachtzichtcamera. De beelden zijn onder meer bruikbaar bij patrouilles in missiegebieden, maar ook bij het ondersteunen van civiele autoriteiten in Nederland. Zo kan het systeem de politie bijvoorbeeld informatie geven over mensenstromen bij grote publieksevenementen.

Specificaties vliegtuigje

  • lengte: 0,91 meter
  • breedte: 1,37 meter
  • hoogte: 0,4 meter (inclusief landingsdemper)
  • gewicht: 2,1 kilo
  • aandrijving: elektromotor met lipo-accu (lithium-polymeer), levert veel vermogen in verhouding tot gewicht
  • snelheid: maximaal 98 kilometer per uur
  • lancering: handmatig
  • landing: glijvlucht met vaste landingsdemper
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Korps Mariniers

Het in elkaar zetten van het vliegtuig duurt ongeveer 3 minuten. In die tijd kan het vluchtplan in het grondstation worden geprogrammeerd. Na een korte test wordt het vliegtuig met de hand gelanceerd voor een vlucht van maximaal 60 minuten.

Tijdens de vlucht worden de beelden doorgestuurd naar het grondstation voor het opslagen en bewerken van de beelden. Er is een tweede (passief) grondstation om op een andere locatie mee te kunnen kijken.

Inzet

Verkenningseenheden van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers zetten de Raven in tijdens missies in het buitenland. Zo is de Raven veel gebruikt in Afghanistan, voor de Task Force Uruzgan. De informatie die de Raven verzamelt, gebruikt de commandant van de missie of de commandant in het veld om operaties zo goed mogelijk te laten verlopen, bij te sturen of te plannen.

In Nederland zet Defensie de Raven uitsluitend in op verzoek van civiele autoriteiten, zoals hoofdofficieren van Justitie, de veiligheidsregio's en burgemeesters. Zij kunnen de Raven aanvragen om crises te bestrijden (zoals een grote brand), calamiteiten te voorkomen (zoals een dijkdoorbraak) of de openbare orde te handhaven (bijvoorbeeld het opsporen van wietkwekerijen).