Korps Nationale Reserve
De kerntaak van het Korps Nationale Reserve (Natres) is het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied. Daartoe behoren ontruimde gebieden en vitale objecten, zoals energiecentrales, tunnels en bruggen en (lucht) havens. De Natres bestaat uit ongeveer 3.000 reservisten, vrijwillige militairen. Zij vervullen hun militaire functie naast een burgerbaan of studie.
Video: Nationale Reserve
Taken
Het werk van het Korps Nationale Reserve bestaat verder uit:
- Militaire bijstand bij rampenbestrijding. Bijvoorbeeld bij watersnoden en de uitbraak van besmettelijke dierziektes als mond- en klauwzeer en varkenspest.
- Militaire bijstand aan civiele autoriteiten voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid.
- Militaire steunverlening aan militaire transporten door Nederland bij grote oefeningen of inzet.
- Militaire steunverlening aan eenheden van de Nederlandse krijgsmacht tijdens vertrek of terugkeer van uitzending.
- Militaire steunverlening aan civiele autoriteiten bij grote evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse.
- Ceremoniële activiteiten, bijvoorbeeld Prinsjesdag en herdenkingen.
Eenheden
Het Korps Nationale Reserve bestaat uit 10, 20 en 30 Natresbataljon. Het korps is actief in heel Nederland. In vrijwel alle provincies zijn kazernelocaties met eenheden te vinden. Ook heeft de Natres een muzikale eenheid: de Fanfare Korps Nationale Reserve.
Embleem
Het embleem brengt de beschermende taak tot uiting. Het in zilverkleurig metaal uitgevoerde rijkswapen verwijst naar het verleden. Toen droegen de schutterijen ook het zilverkleurige rijkswapen. De rode ondergrond geeft aan dat het korps is ingedeeld bij het Wapen der Infanterie.