Portret reservist Nelleke Kooy

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over reservisten bij Defensie. In deze video staat Nelleke Kooy centraal. In het dagelijks leven is zij chauffeur van een bibliotheekbus. Ze zet zich daarnaast in als reservist bij de Koninklijke Landmacht.

Als ik de kinderen met de fiets naar het station breng, dan rijd ik echt een prachtige route. En dan haalt mijn zus ze op, want mijn zus is gastouder eens in de 2 weken. En de kinderen blijven daar dan een nachtje slapen ook, ga ik ze uitzwaaien. Als ik van het station dan naar mijn werk rijd, dan heb ik echt een heel vrij gevoel. Ik ben hier echt op mezelf en ik wordt geacht om alles te kunnen.

Heb is heel belangrijk voor kinderen om te lezen. Ik heb zelf vroeger veel gelezen, wij hadden geen televisie thuis. En mijn moeder heeft heel veel gelezen. En dat heeft mij een enorme woordenschat gegeven. De ervaringen op deze bus, in dit werk, zijn echt totaal verschillend van mijn werk bij de Natres. 

De meerwaarde voor mij bij de Natres is dat ik uit mijn gewone leven stap, in een echt totaal ander iets. Dat je te maken hebt met hiërarchie, dat is gewoon nodig om het allemaal goed te laten lopen, dat iedereen z'n taak heeft. En het kameraadschappelijke is echt subliem, dat is voor mij het meest belangrijke. Met het schieten zie je gewoon echt dat je goed schiet of niet goed schiet. 

Mijn man is beroepsmilitair. Die is op uitzending. Ik mis zijn creativiteit wel thuis, want hij is heel handig en creatief. En ja, nu ben ik alleen aan het klussen en heel vaak denk ik, ja het is wel heel fijn om even samen bezig te zijn. 

Deze combinatie is zo mooi, mijn gewone werk, huisvrouw zijn en de verbouwing, en de Natres. Het is gewoon een hele mooie combinatie.