Portret reservist Maarten Kerkhofs

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over reservisten bij Defensie. In deze video staat Maarten Kerkhofs centraal. In het dagelijks leven verzorgt hij als trainer/facilitator creatieve sessies en sportlessen. Hij zet zich daarnaast in als reservist bij de Koninklijke Landmacht.

Ik wilde een steentje bijdragen, dan wel aan de maatschappij, aan een betere wereld. Ik wilde mijn eigen lichaam, mijn eigen hoofd, mijn eigen handen, mijn eigen voeten inzetten om op die manier een steentje bij te dragen. Mijn hoofdtaak nu is dat ik voorlichter en werver ben voor 30 Natres-bataljon, dus dat is Zuid-Nederland, provincies Zeeland, Brabant en Limburg. En mijn taak is eigenlijk om daar uiteindelijk mensen binnen te halen die naar een voorlichting willen komen. En dat doe ik dus samen met een team. En de voorlichtingen zelf geven we dus op een van de 5 locaties. En daar geef ik de voorlichting.

Ik wilde commando worden. Hetgeen wat mij daar aansprak was gewoon het actieve, sportieve, mentaal, lichamelijk alles uit jezelf halen. Na een jaar kwamen ze erachter dat ik een aangeboren afwijking had aan mijn hart. En in die periode ben ik 3 keer geopereerd. Ik heb de KMS wel afgerond. Ik ben toen geplaatst in Oirschot om instructeur te worden. Maar ja, je passie, je droom, het werd op dat moment stopgezet. Nou ja, besloten om uiteindelijk een hbo-opleiding te gaan doen.

Ik ben trainer, ik ben facilitator van sessies, ik spreek graag en ik sta graag voor groepen. Of dat dan in de evenementenbranche is of voor klassen... uiteraard bootcampen, het actief bezig zijn, mensen motiveren, activeren, buiten, sportief. Eigenlijk komt alles van wat Defensie mij destijds heeft geboden komt nu terug in mijn burgerbestaan.

En toch miste ik wel het groene pak. Toen kwam de Natres op mijn pad. Dus nu is het ideaal te combineren door en de leuke dingen te doen die ik bij Defensie toen al deed. Nu als coach, facilitator, docent, noem maar op. En daarnaast toch nog af en toe dat groene pak aan te hebben, het wapen om te hebben en lekker door de blubber te banjeren. Ja, die combinatie is heerlijk.