Curriculum vitae Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens

Luitenant-generaal Swillens begon zijn militaire loopbaan in 1985 aan de Koninklijke Militaire Academie. De daaropvolgende loopbaan kenmerkt zich door het grote aantal functies als commandant van operationele eenheden op alle niveaus.

Nadat Swillens in 1989 is afgestudeerd, bekleedde hij diverse functies als commandant bij het Korps Commandotroepen, de pantserinfanterie en de Luchtmobiele Brigade. Als Stafofficier Plannen heeft hij tevens ervaring opgedaan bij de Defensiestaf.

In januari 2002 werd hij uitgezonden als Special Forces compagniescommandant en maakte hij deel uit van de eerste uitzending van Nederlandse troepen naar Afghanistan. In 2008 ging hij opnieuw naar Afghanistan, dit keer als Battle Group Commander. Na terugkeer en bevordering tot kolonel werd hij benoemd tot hoofd van de afdeling Joint Speciale Operaties van de Defensiestaf en daarmee verantwoordelijk voor de uitzending van Special Forces buiten Nederland. Vanaf 2012 leidde hij als commandant het Korps Commandotroepen en in 2016 volgde bevordering tot brigadegeneraal. In die rang integreerde hij als commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade, zijn eenheid in de Duitse 1. Panzerdivision.

Swillens heeft de Hogere Militaire Vorming gevolgd aan het Instituut Defensie Leergangen en heeft in de Verenigde Staten het US Army Command and General Staff College doorlopen. Hij heeft daarnaast de wetenschappelijke studie Arbeids- en Organisatiepsychologie voltooid.
Op voordracht van zijn eenheid werd hem voor zijn optreden in Afghanistan de NATO Meritorious Service Medal for Leadership toegekend.

Jan Swillens en zijn vrouw hebben 2 dochters en 2 zonen.