Oekraïense onderscheiding voor plaatsvervangend commandant revalidatiecentrum

Plaatsvervangend commandant van het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg Monika Kop-Wijering heeft de ‘Medal for the assistance to the Armed Forces of Ukraine’ ontvangen. De Oekraïense Defensieattaché kolonel Yurii Herashchenko reikte haar de onderscheiding net voor het weekeinde uit voor haar inzet om Oekraïense patiënten revalidatiezorg in het MRC te bieden. Aanwezig waren onder meer revalidanten, familie en personeel.

In 2018 werden de eerste stappen gezet om Oekraïense militairen bij MRC Aardenburg te laten revalideren. Het ging daarbij om militairen die gewond waren geraakt in de strijd tegen pro-Russische militanten in de oostelijke provincies van Oekraïne. 

Vertraging coronacrisis

Door de coronacrisis liep het project echter vertraging op. Kop-Wijering nam vervolgens het voortouw om alsnog Oekraïense patiënten in het MRC te behandelen. In september 2021 en oktober 2022 bezocht ze Oekraïne samen met kapitein-ter-zee arts Antoinette van de Ven om te bekijken welke patiënten in aanmerking  zouden komen voor revalidatie bij het MRC. 

Inmiddels revalideren er zowel militairen en niet-militairen uit Oekraïne. Vaak verblijven zij 2 tot 3 maanden in Nederland, waar ze revalidatiezorg krijgen die in Oekraïne niet of minder goed beschikbaar is.