Nieuwe personeelsinnovatie maakt inzet reservisten makkelijker

Defensie wil het makkelijker maken voor reservisten en bedrijven om een bijdrage te leveren aan de krijgsmacht. Dat kan door een vernieuwing op personeelsgebied. Met de zogeheten HR-eco-reservisten overeenkomst verbetert de positie en de zekerheid van reservisten. Gisteravond legde Defensie zo’n overeenkomst met 2 bedrijven contractueel vast. Dat gebeurde in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Vergroot afbeelding Tafels met genodigden in het Nationaal Militair Museum in Soest.
De overeenkomsten werden getekend in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Met de overeenkomst werken Defensie en de werkgever van de reservist nauwer samen. Voorheen moesten reservisten zelf alle administratie doen. Nu wordt alles afgehandeld onder één arbeidsovereenkomst. Het neemt ze dus veel rompslomp uit handen. De nieuwe reservisten zijn niet meer bij 2 werkgevers in dienst, maar alleen bij de eigen civiele werkgever. Dat biedt meer zekerheid. Daarnaast heeft het voordelen voor hun ziektekosten en zijn hun verzekeringen beter geregeld.

Defensie tekende overeenkomsten met Thales en met Jan de Rijk Logistics. Thales levert 7 tot 12 reservisten die ieder 120 uur per jaar inzetbaar zijn. Zij gaan bij de landmacht met producten aan het werk die ze zelf ontwikkelen. Hun ervaringen nemen ze mee terug naar de werkgever. Vanuit Jan de Rijk Logistics gaat een chauffeur voor 160 uur per jaar als reservist bij Defensie aan de slag.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Van der Maat spreekt militairen toe.
Van der Maat ziet een win-win-winsituatie.

Win-win-winsituatie

Staatssecretaris Van der Maat ziet een win-win-winsituatie voor Defensie, werkgevers en reservisten. “Defensie kan allang niet meer zonder de specifieke, civiele deskundigheid van reservisten. Van IT’ers, logistiekelingen en juristen tot technici. Neem onze radarsystemen. Voor het onderhoud hebben we specialisten nodig. Hoe mooi en makkelijk is het als een marineschip tijdens een verre missie een reservist van Thales aan boord heeft?

Frontlijn

“Ook werkgevers profiteren hiervan”, vindt de staatssecretaris. “De economie gedijt bij stabiliteit en werkgevers hebben dus belang bij een sterke krijgsmacht. Daarnaast profiteren bedrijven van de ervaring die hun werknemers bij ons opdoen. Neem de cyberspecialisten die ons bijstaan in de strijd tegen hackers die onze samenleving proberen te ontwrichten. Zij staan ons bij in de frontlijn van hun vakgebied en ze doen daar unieke ervaring op. Die kennis nemen ze ook weer mee terug.”

Veiligheid

De reservisten worden ingezet vanwege hun specifieke kwaliteiten. Ze hebben geen omkijken naar allerlei zaken rondom salaris en pensioen. Hun financiële situatie verandert niet. De te verzetten arbeid gebeurt in onderling overleg tussen het bedrijf en Defensie. Van der Maat: “Voor de reservisten biedt het een kans op persoonlijke en vaktechnische ontwikkeling. Ook krijgen ze de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de samenleving en aan de veiligheid van Nederland.”