Commandant der Strijdkrachten: ”Het is tijd voor een schokbestendige samenleving”

Samen bouwen aan een schokbestendige samenleving. Daartoe riep Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim gisteren de jonge leiders op van onder meer Ahold, KPN, KLM, KPMG, Rabobank en verschillende ministeries. Hij deed dat bij de opening van het eerste Young Boards Community-event dat mede was georganiseerd door Jong Defensie. Die vond plaats in de boardroom van advocatenkantoor Stibbe in Amsterdam.

Het doel van de Young Boards community is het samenbrengen van jongerenorganisaties uit de publieke- en private sector. Om samen hun rol en impact te vergroten. Het thema van deze bijeenkomst was ‘een nieuw geopolitiek tijdperk’.

De CDS zei hier over: “Of het gaat om veiligheid, energie, grondstoffen of het klimaat, de onzekerheid is ingrijpend en blijvend. We gaan nu van crisis naar crisis en reageren ad hoc. Dat geeft spanning en onzekerheid. Maar het hoeft niet zo. Het is tijd om samen te bouwen aan een nieuwe, schokbestendige samenleving. Een maatschappij waarin we niet steeds in de crisisstand schieten, maar soepel meebewegen met onvoorziene omstandigheden.”

Voorbereiden

Zo’n weerbare samenleving is mogelijk door je voor te bereiden. Daarvoor moet het Westen af van afhankelijkheden als Russisch gas, stelt Eichelsheim. Zo’n robuuste samenleving is alleen mogelijk met de inzet van overheden, Defensie, maar zeker ook bedrijven. “En young boards, dat kunnen we ook niet zonder jullie”, het gaat namelijk over de samenleving van morgen, zei de CDS.

Bij Defensie praten jongerenorganisaties inmiddels tot op het hoogste niveau mee. Op die manier zijn ze betrokken bij de Defensienota, het meerjarenprogramma waarmee Defensie bouwt aan een toekomstbestendige krijgsmacht.

Jong, oud en reservisten

Eichelsheim: “Je hebt mensen met ervaring nodig, die met de voeten in de klei hebben gestaan. Maar ook jullie frisse blik, jullie out-of-the-box-denken en, zoals we hier zien, jullie kracht om over organisatiegrenzen heen te kijken.”

Daar horen met klem ook reservisten bij, stelde de CDS. Zij hebben kennis en kunde die de krijgsmacht niet altijd zelf in huis heeft. Hij zei de aanwezigen dan ook dat ze zich altijd kunnen aanmelden als reservist, naast hun normale baan.