Yuverta beste werkgever voor reservisten

Onderwijsinstituut Yuverta is vanavond uitgeroepen tot Reservistenwerkgever van 2021. De jury koos het bedrijf uit 25 hoogst genomineerden.

Vergroot afbeelding De bokaal ‘Reservistenwerkgever 2021’ werd namens de staatssecretaris ter plaatse overhandigd. Op de foto (links) de voorzitter van bestuur van Yuverta, twee bij Yuverta werkzame reservisten en de manager functioneel beheer (rechts).
De bokaal ‘Reservistenwerkgever 2021’ werd namens de staatssecretaris ter plaatse overhandigd. Op de foto (links) de voorzitter van bestuur van Yuverta, twee bij Yuverta werkzame reservisten en de manager functioneel beheer (rechts).

Yuverta is de grootste vmbo- en mbo-opleider van Europa in het zogenoemde blauw-groene domein. Denk hierbij aan verduurzaming van de landbouw, biodiversiteit, dierenwelzijn en het klimaat. Het bedrijf kwam als winnaar uit de bus omdat het reservisten veel ruimte biedt zich te ontwikkelen bij Defensie.

Hiervoor bedankte staatssecretaris Christophe van der Maat de leiding van het bedrijf. “Werkgevers als Yuverta creëren een win-winsituatie. Ze dienen indirect de maatschappij en krijgen er een unieke werknemer voor terug.”

Eerste luitenant Linda is dan ook blij dat ze bij Yuverta werkt. “Ik krijg vrij voor steunverleningen en inzet, opleiding en training en zelfs voor deelname aan militaire wedstrijden." Ze ziet ook haar meerwaarde voor het bedrijf. “Zo gebruikt een teamhoofd inmiddels een analysemodel en andere werkmethodes die ik bij Defensie leerde. En volgens mijn leidinggevende heeft mijn functie als pelotonscommandant bijgedragen aan een promotie bij Yuverta.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris achter de computer.
De top 3 hoogst genomineerden werden door de staatssecretaris via Teams persoonlijk gefeliciteerd.

Groei aantal reservisten

Nederland telt momenteel zo’n 6.500 reservisten. Dat is ten opzichte van 4 jaar geleden een groei van 23%.

Van der Maat: “Reservisten brengen nieuwe kennis en ervaring bij ons binnen en nemen unieke skills mee terug naar hun werkgever. Onze militairen zijn blij met dit extra personeel, want dat hebben we echt nodig. Wij hopen dat de teller in 2035 op 20.000 reservisten staat.

Op het reservistenvlak is er steeds meer geregeld. Zo krijgen rijksambtenaren inmiddels toestemming voor de opleiding en inzet als reservist. Daarbij ontvangen ze een aanvulling op het loon als ze bij Defensie minder verdienen dan in de civiele functie. Verder krijgen reservisten een terugkeergarantie na inzet bij Defensie. Hierover zijn ook met een aantal niet-overheidswerkgevers al vergaande afspraken gemaakt.

Vergroot afbeelding De staatsecretaris krijgt een speld overhandigd.
Net als de 25 hoogst genomineerde werkgevers ontving staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de ‘Reversspeld Employer Support reservisten’. Deze speld is in 2016 ingevoerd om ambassadeurs van employer support reservisten te onderscheiden.

Eigen medewerkers

Het was de 8e keer dat de werkgeversprijs werd uitgereikt. Alle bedrijven waren genomineerd door de eigen medewerkers. “Het toont dat zij niet alleen tevreden zijn, maar ook trots”, aldus Van der Maat.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (PI Alphen aan de Rijn) en Nelissen Ingenieursbureau in Eindhoven kregen een eervolle vermelding.