Eerste werkbezoeken minister en staatssecretaris ‘smaken naar meer’

Minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat hebben hun eerste werkbezoek bij de krijgsmacht achter de rug. Ollongren deed gisteren haar eerste indrukken op bij de Koninklijke Landmacht. Dat gebeurde terwijl Van der Maat te gast was bij het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum.

Vergroot afbeelding De minister bij de landmacht.
Minister Ollongren ging langs bij de landmacht in Oirschot.

Ollongren ging langs bij de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Landmachtmilitairen hadden daar verschillende oefeningen. Zo zag zij een les van de Algemene Militaire Opleiding en ging ze langs bij een verkenningspeloton. Ollongren kreeg onder meer uitleg over verschillende voertuigen en het informatiegestuurd optreden van de landmacht.

Zij was ook erg geïnteresseerd in de ervaringen van militairen, die in het verleden zijn uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Ollongren sloot haar dag af bij het Future Manoeuvre Element, een hoogtechnologische eenheid die experimenteert met oplossingen voor het conflict van ‘morgen en overmorgen’. In het veld toonden verkenners hoe zij manoeuvreren met onbemande grondsystemen en drones. Daarbij oefenden zij specifiek met het afvoeren van een gewonde.

Na afloop reageerde de minister enthousiast “Een prachtige eerste kennismaking. Ik heb hier een indruk gekregen van hoe militairen worden opgeleid, hoe ze zich voorbereiden op inzet, en op de toekomst. Het was vooral fijn ze in persoon te kunnen ontmoeten, om mijn eerste kop ‘koffie te velde’ met ze te drinken. Ik heb de smaak nu te pakken en zie echt uit naar de volgende bezoeken.”

Vergroot afbeelding De staatssecretaris op werkbezoek.
Staatssecretaris Van der Maat bezocht boosterende militairen bij het DGOTC.

Staatssecretaris langs bij boosterprikkers

Van der Maat zag bij het DGOTC hoe Defensiemedewerkers worden getraind om de Nederlandse bevolking te voorzien van een boosterprik. Daarvoor zijn in korte tijd al meer dan 2.000 militairen en hun burgercollega's opgeleid. De staatssecretaris vond het mooi om na de eerste kennismakingen op kantoor ook Defensie op een locatie beter te leren kennen.

“En dan meteen bij een onderdeel dat al lange tijd een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van de pandemie. Het centrum in Hilversum traint onze militairen om bijstand te verlenen tijdens COVID-19. Indrukwekkend! Het laat ook weer zien hoe veelzijdig het werk bij Defensie is.” 

De staatssecretaris verdiepte zich niet alleen in de gang van zaken rond het vaccineren. Hij kreeg ook uitleg over het gebruikelijke pakket aan geneeskundige opleidingen en trainingen. Die zijn bedoeld voor militaire artsen en verpleegkundigen of ondersteunend medisch personeel. Denk aan spoedeisende hulp en brandwondenscholing.