EU: meer wapenleveringen aan Oekraïne

Oekraïne heeft dringend behoefte aan munitie en luchtverdediging. De EU-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken bespraken vandaag in Luxemburg hoe ze hier zo snel mogelijk in kunnen voorzien. Ook stond het opschalen van de militaire productie in Europa op de agenda.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren benadrukte tijdens het overleg dat het van belang is dat Oekraïne snel de beschikking krijgt over meer munitie en luchtverdedigingsmiddelen. Op deze manier krijgt het land meer slagkracht om zich te verdedigen tegen de Russische agressie.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Nederland € 150 miljoen gaat bijdragen aan het Duitse ‘Immediate Action for Air Defence’ initiatief. Dit is bedoeld om snel luchtverdedigingsmiddelen voor de lange afstand te leveren, samen met partners. Ook schaft Defensie voor € 60 miljoen luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand aan. Hiermee zijn onder meer drone-aanvallen te bestrijden.

Samenwerken

In Luxemburg riep minister Ollongren ook op om meer gezamenlijke aankopen te doen voor Oekraïne. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief van Tsjechië om gezamenlijk 155-mm granaten en andere munitie in te kopen. Nederland draagt hieraan 250 miljoen euro aan bij.

Ook gaat Nederland het Estse initiatief steunen om uit bestaande voorraden snel artilleriemunitie aan Oekraïne te leveren.

Opschalen

Ollongren benoemde dat Europa de productie van militair materieel snel moet opschalen.

“Alleen op die manier kunnen de krijgsmachten van de EU-lidstaten worden versterkt en kan Oekraïne worden voorzien van voldoende materieel en munitie.”, aldus minister Ollongren