Minister bezoekt door oorlog geteisterd Kharkiv en Kyiv

Minister Kajsa Ollongren was de afgelopen dagen in Oekraïne. De bewindsvrouw bezocht gisteren de regio Kharkiv, waar hevig strijd is geleverd tegen de Russische invallers. Vandaag sprak ze in de omgeving van Kyiv met het deels Nederlandse forensisch opsporingsteam.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren in gesprek, staand voor een geruïneerde flat.
Tijdens gesprekken met de militair commandant in de regio Kharkiv en de gouverneur staat minister Ollongren stil bij de ravage.

In Kharkiv was de schade en tragedie van de Russische agressie in deze oorlog duidelijk zichtbaar. Tijdens gesprekken met de militair commandant in de regio en de gouverneur stond Ollongren stil bij de enorme ravage en de wederopbouw waar al mee begonnen is. Bij een forensisch onderzoeksinstituut kreeg de minister beeld bij hoe uitvoerig er onderzoek gedaan wordt naar mogelijke oorlogsmisdrijven.

Vergroot afbeelding Ollongren spreekt met leden van het internationale forensisch opsporingsteam.
Ollongren spreekt met leden van het internationale forensisch opsporingsteam.

Forensisch opsporingsteam

Ook op donderdag was er in het programma aandacht voor forensisch onderzoek. Ollongren sprak in de omgeving van Kyiv met leden van het internationale forensisch opsporingsteam. Daar lichtte het team hun werkzaamheden toe, die plaatsvinden onder de vlag van het Internationaal Strafhof. Het team stelt sporen veilig op een plaats delict en onderzoekt digitale middelen zoals smartphones of camera’s. 

Minister Ollongren: “Oorlogsmisdrijven mogen niet onbestraft blijven. Onze collega’s doen hier uiterst belangrijk werk voor waarheidsvinding onder zeer moeilijke omstandigheden.”

Het team bestaat voornamelijk uit specialisten van de Koninklijke Marechaussee en werkt nog tot half november in Oekraïne. Experts van andere defensieonderdelen vullen de eenheid aan, net als deskundigen uit België en Tsjechië. Het is de vierde keer dat zo’n eenheid oorlogsmisdaden onderzoekt in Oekraïne.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren bekijkt de Russische raketten die op Oekraïne zijn afgevuurd.
Tijdens haar bezoek bekijkt minister Ollongren de Russische raketten die op Oekraïne zijn afgevuurd.

Blijvende steun

Ollongren sprak later op de dag met president Zelensky en haar collega Defensieminister Umerov. Tijdens deze ontmoetingen benadrukte de bewindsvrouw opnieuw dat de steun van Nederland aan Oekraïne buiten kijf staat. Zo werd eerder al bekend dat er extra Patriot-luchtdoelraketten naar Oekraïne gaan. De verwachting is dat Rusland opnieuw de energie-infrastructuur wil raken nu de winter voor de deur staat. 

Daarnaast traint Nederland onverminderd Oekraïense eenheden en levert het drones, tankmunitie en anti-mijnapparatuur. De situatie in het Midden-Oosten mag de aandacht niet afleiden van de strijd in Oekraïne, benadrukte Ollongren meermaals tijdens haar bezoek.

Vergroot afbeelding Uit handen van president Zelensky ontvangt de minister de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze.
Uit handen van president Zelensky ontvangt de minister de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze.

Onderscheiding

Uit handen van president Zelensky ontving de minister de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze. De hoge onderscheiding is een erkenning van de buitengewone verdiensten aan Oekraïne.