Minister en Commandant der Strijdkrachten bezoeken Rode Baretten (video)

Defensieminister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim waren vandaag in Roemenië. In het land trainen op dit moment 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, ook wel Rode Baretten genoemd.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren in gesprek met Nederlandse militairen.
Minister Ollongren in gesprek met Nederlandse militairen.

De minister ging na aankomst op Mihail Kogălniceanu Airbase eerst in gesprek met haar Roemeense collega. “Als buurland van Oekraïne en met de ligging van Roemenië aan de Zwarte Zee is de oorlog voor Roemenen heel dichtbij. We hebben gesproken over hoe we in NAVO-verband onze oostflank kunnen beschermen”, zei Ollongren.

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren met haar Roemeense collega.
Minister van Defensie Kajsa Ollongren met haar Roemeense collega.

Verdedigen

Eigenlijk zou de training, waarin de Rode Baretten helikopteroperaties en schietoefeningen doen, plaatsvinden in Duitsland. Op verzoek van de NAVO gebeurt dat nu op Roemeens grondgebied.  

Ollongren: “Mijn Roemeense collega gaf aan dat hij erg blij is met onze aanwezigheid: het stelt de inwoners van zijn land gerust. We hebben in de afgelopen dagen namelijk kunnen zien waar president Poetin toe in staat is. De inval in Oekraïne vormt een directe dreiging aan de grenzen van het NAVO-grondgebied. Door militair internationaal te oefenen laten we zien dat we als collectief klaar staan om elke centimeter van ons NAVO-territorium te verdedigen. Samen staan we sterk. Daarnaast draagt een oefening als deze, waarin we samen optreden met Roemeense en Amerikaanse militairen, bij aan de interoperabiliteit tussen alle landen.”

Vergroot afbeelding Majoor Mark (li) van 11 Luchtmobiele Brigade legt de minister en de CDS uit hoe de internationale training er de komende weken uit ziet.
Majoor Mark (li) van 11 Luchtmobiele Brigade legt de minister en de CDS uit hoe de internationale training er de komende weken uit ziet.

Snel schakelen

Ollongren en Eichelsheim gingen in gesprek met de Rode Baretten, die tot eind deze maand trainen in Roemenië. De commandant der Strijdkrachten vertelt: “Wat me heel erg opvalt is het enthousiasme. De militairen zijn enorm gemotiveerd om de klus te klaren. Ze tonen een grote flexibiliteit door in een heel korte tijd van een oefening in Duitsland te schakelen naar een oefening in Roemenië. Ze hebben dit vol enthousiasme opgepakt en staan klaar om de komende tijd Air Assault-operaties te gaan uitvoeren, samen met de Roemenen en de Amerikanen.”

Vergroot afbeelding Generaal Onno Eichelsheim in de tent bij de Rode Baretten.
Generaal Onno Eichelsheim in de tent bij de Rode Baretten.

Deelname eFP Roemenië

Defensie onderzoekt op dit moment of Nederland ook kan deelnemen aan een enhanced Forward Presence (eFP)-constructie in Roemenië onder leiding van de Fransen. Randvoorwaardelijk hiervoor is dat de eFP onder NAVO-vlag wordt uitgevoerd en het kabinet tot deze inzet besluit.

Video: Minister en CDS in Roemenië

[Beeldtekst: Kajsa Ollongren, Minister van Defensie]
ik ben hier in Roemenië, op een plek waar ook de Nederlandse krijgsmacht oefent op dit moment. Ik heb hier vandaag ook gesproken met mijn Roemeense collega, natuurlijk over de situatie in Oekraïne. Het is echt heel belangrijk om nu te laten zien aan de landen in het oosten van Europa, onze bondgenoten in de NAVO, lid van de Europese Unie, dat hun grens aan Oekraïne, aan Rusland, dat dat eigenlijk ook onze grens is. 

[Beeldtekst: Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten]
Het signaal dat we hier afgeven is de solidariteit die we uitstralen. Gezamenlijk met het bondgenootschap ga je de verdediging aan de Oostflank versterken. Maar je laat hier, doordat je hier in Roemenië op dit moment aan het trainen bent, ook direct aan de bevolking zien dat we er ook zijn op het moment dat het ertoe doet. En dat laten de mannen en vrouwen door de wijze waarop ze hier trainen nu zien. 

Daarna naar de tent waar de mannen en vrouwen slapen, om even kort met hen te spreken. Waar ze zijn ook natuurlijk nog met de detailplanning bezig zijn, spullen aan het inpakken, zich klaar maken voor de oefening. Ja, en daar gewoon gesproken over hoe het hier is, waar ze tegenaan lopen, hoe het met het thuisfront is. Want ik heb wel gezien dat we daar aandacht aan moeten blijven schenken. Om duidelijk te maken waarom we hier zijn. En wat het betekent om op in dit geval aan Roemenië met elkaar solidariteit te tonen. 

Lid van de NAVO betekent: een aanval op 1 is een aanval op allen. Deze landen zitten heel dicht bij die oorlog, die maken zich zorgen. Maar ze zijn lid van de NAVO en door hier te zijn laten we zien dat we ons daarvan bewust zijn en dat we daar onze bijdrage aan gaan leveren.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]