Orkest Koninklijke Luchtmacht

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het orkest speelt vooral popmuziek, jazz en filmmuziek. Regelmatig met gastartiesten. Ze verzorgen ook de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

Kenmerken orkest

De 48 militaire musici van het orkest hebben een opleiding in het conservatorium gevolgd. Sommigen hebben een klassieke achtergrond, anderen pop- en jazzmuziek.  
Het orkest beschikt over een vaste bezetting met gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.

Op de binnen- en buitenpodia bereikt het orkest duizenden muziekliefhebbers. Zowel in Nederland als daarbuiten. Met hun muziek vertelt het orkest het verhaal van de luchtmacht en van Defensie. Het publiek maakt op een positieve manier kennis met een professionele luchtmachtorganisatie.

Chef-dirigent majoor Patrick Curfs

Geïnspireerd door zijn vader Jos die destijds als trompettist bij de Marinierskapel speelde, begon Patrick Curfs (1972) op 8-jarige leeftijd met trompetlessen. Al snel stapte Patrick over op de klarinet, om uiteindelijk voor de saxofoon te kiezen.

Patrick studeerde saxofoon in de richtingen klassieke en lichte muziek aan de conservatoria van Tilburg en Rotterdam en rondde beide studies cum laude af. Na enkele jaren als freelancer te hebben gespeeld, zowel in symfonieorkesten als in popbands, werd hij in 1998 aangenomen als saxofonist bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Ruim 20 jaar speelde Patrick als solist en lead-altsaxofonist bij het orkest. In die periode werd hij door voormalig chef-dirigent Jos Pommer regelmatig als repetitor of vervanger gevraagd. Deze ervaringen leidden tot proefdirecties en uiteindelijk tot zijn aanstelling als vaste dirigent.

Met ingang van 1 januari 2020 is majoor Patrick Curfs aangesteld als chef-dirigent van het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Geschiedenis

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd een muziekkorps opgericht met oorlogsvrijwilligers van de Gezagstroepen in het district Twente. In mei 1946 verhuisde dit muziekkorps naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda en werd dit korps het Muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen.

Vergroot afbeelding De luchtmachtkapel in 1963.
De luchtmachtkapel in 1963. Foto: NIMH.

Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden. 2 jaar voor de verzelfstandiging van de luchtmacht kregen de Luchtvaarttroepen een eigen beroepsorkest: de Luchtmachtkapel. Dat was op 1 april 1951. De kapel werd dat jaar gepresenteerd in de Rivièrahal in Rotterdam.

Op 1 juli 1953 werd de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtdeel. De Luchtmachtkapel werd omgedoopt tot Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

Van 1995 tot 2008 boekte de Luchtmachtkapel grote publiekssuccessen met theatertours door het hele land. Behalve een breed publiek bereikte het orkest vanaf de jaren ’70 ook de amateurmuziekwereld. De kapel had een voorbeeldfunctie voor veel muziekverenigingen in Nederland.

Sinds juni 2020 wordt de naam Orkest Koninklijke Luchtmacht gebruikt.

Vrienden van de luchtmachtkapel

Op dit moment liggen de activiteiten van Stichting Vrienden van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht stil. Er is geen cd-verkoop en website.

Beschermheer van de stichting is prof. mr. Pieter van Vollenhoven.