Regimentsfanfare en koorschool openen VN-vredesconferentie New York

Met een videoclip van de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ en Koorschool Haarlem is vandaag een belangrijke VN-conferentie geopend. Deze bijzondere eer volgde op het niet doorgaan van het 75-jarig jubileumconcert van de VN in New York. Dit werd vorig jaar afgelast door de coronacrisis.

De organisatie vroeg de militaire muzikanten en 40 kinderkoorleden daarop om een clip op te nemen voor de opening  van de Action for Peacekeeping-conferentie (A4P). A4P is een initiatief van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres. Hij vraagt alle VN-lidstaten om hun betrokkenheid bij de VN-vredeshandhaving te verstevigen en te vernieuwen. De A4P werd in 2018 onder het voorzitterschap van Nederland in de VN Veiligheidsraad aangenomen.

Vredespaleis

De 4 minuten durende clip is opgenomen in het Vredespaleis in Den Haag. Ondersteund door de militaire fanfare en het Kathedrale Koor St. Bavo geven de kinderen letterlijk een stem aan het belang van de VN.

Minister-president Rutte

Aan de conferentie doen veel internationale leiders mee. Onder hen ook minister-president Mark Rutte en ondersecretaris-generaal van de VN Jean-Pierre Lacroix.

Koorschool en regimentsfanfare

Op de oudste koorschool van Nederland krijgen basisschoolleerlingen tussen de 8 en 12 jaar dagelijks zang en muziekles. Dit gebeurt in de traditie van de Engelse en kathedrale koren. Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten.