Rutte bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen vandaag bezoek van minister-president Mark Rutte. Hij bezocht niet alleen de Baltische Staat maar ook Polen om met bewindslieden van beide landen te praten over de situatie in Oekraïne. Rutte bedankte de militairen voor hun “belangrijke bijdrage in deze bijzondere tijden.”

De premier ging langs bij de aanwezige troepen van de enhanced Forward Presence (eFP). De militairen gaven hem op het oefenterrein in Pabrade een aantal demonstraties over hoe zij optreden in ‘verstedelijkt gebied’.

Rutte ging daarna in gesprek met de militairen. Hij toonde onder meer interesse in de uitrusting en de omstandigheden waaronder zij werken.  De premier merkte op hoe goed de Nederlandse militairen opgeleid en getraind zijn en zei “erg trots” te zijn op het werk van de militairen. Ook gaf Rutte aan dat het werk van de militairen “wel heel serieus is” nu.

Nederland neemt sinds 2017 deel aan de eFP in Litouwen. Het gaat om zo’n 270 militairen. Het mandaat loopt tot minimaal eind 2024.

Nederland zet vanaf medio dit jaar maximaal 350 militairen in. De focus ligt voor hen op militaire oefeningen in internationaal verband om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Premier met Defensieminister naar top

De premier bereidt zich met het bezoek aan Litouwen en Polen voor op de NAVO- en EU-top die later deze week op de agenda staan. Minister Kajsa Ollongren vergezelt hem in ieder geval bij de NAVO-top.

Litouwen en Polen spelen een grote rol rond de oorlog in Oekraïne. Het zijn 2 NAVO- en EU-leden die aan de oostflank van het NAVO-gezagsgebied liggen, direct tegen Rusland (Kaliningrad) en Belarus aan. Polen is daarnaast buurland van Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog zijn in Polen ongeveer 2 miljoen vluchtelingen aangekomen.