Tactisch commando EU-operatie Aspides aan boord Zr.Ms. Karel Doorman

De Nederlandse commandeur George Pastoor stuurt vanaf 15 juni als force commander het tactisch commando over operatie Aspides in de Rode Zee aan. Dat gebeurt vanaf marineschip Zr.Ms. Karel Doorman. Dat heeft minister Kajsa Ollongren de Kamer vandaag gemeld.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Karel Doorman.
Archieffoto van Zr.Ms. Karel Doorman.

Het logistiek ondersteuningsschip is momenteel al in de Rode Zee. Het is daar om militaire schepen te voorzien van brandstof en om medische zorg te leveren.

Momenteel bevindt het tactisch commando van Aspides zich aan boord van het Italiaans fregat ITS Virginio Fasan. Op verzoek van de EU neemt Nederland het commando over van de Italianen. Minister Ollongren bezocht eerder al het operationeel hoofdkwartier van Aspides in Larissa.

Maritieme veiligheid

Operatie Aspides heeft als doel het bevorderen van vrije doorvaart en de bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee. Die wordt bedreigd door aanvallen van de Houthi's tegen koopvaardij- en marineschepen. Nederland heeft net als de rest van Europa direct belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee en werkt nauw samen met partners in de regio.