Nederland levert officieren voor maritieme operatie in de Rode Zee

Met 2 stafofficieren draagt Defensie bij aan Prosperity Guardian, de maritieme operatie voor de veiligheid in de Rode Zee. Nederland willigt hiermee een verzoek in van de Verenigde Staten. Dat staat in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Die gaat over de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten.

Vergroot afbeelding Containerschip op zee bij ondergaande zon.
Containerschip in de Rode Zee.

Beide stafofficieren vullen de 3 aan die al werkzaam zijn bij het hoofdkwartier van de Combined Maritime Forces. Daar werken 39 landen samen aan 4 operaties in de zeeën rond het Arabisch Schiereiland. Prosperity Guardian is daar een van. Deze operatie wordt gestart vanwege de verslechterde maritieme veiligheid in de Rode Zee en moet de vrije doorvaart waarborgen. Defensie oriënteert zich nog op een verdere bijdrage aan de maritieme capaciteit.

Missies in Irak

In de brief aan de Tweede Kamer gaan ministers Ollongren en Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) verder in op de veiligheid van Nederlandse missies in Irak en of die verslechtert door het conflict tussen Israël en Hamas. Onlangs is immers het dreigingsniveau voor drones en indirect vuur op Iraakse locaties verhoogd. Dat gebeurde na aanvallen van aan Iran verbonden milities. Leden van de Eerste Kamer hebben daarom verzocht om een nieuwe, grondige analyse van de risico’s.

Aanpassing niet nodig

De ministers schrijven dat de veiligheid voor de Nederlandse aanwezigheid in Irak voortdurend en nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Maar tot nu toe zijn de gevolgen van strijd tussen Israël en Hamas beperkt. Een aanpassing van de Nederlandse inzet in Irak is daarom nu nog niet nodig.