C-130 detachement in Mali in laatste week bezocht door minister en CDS

De Nederlandse manschappen van het C-130 detachement in Mali maken zich op voor een terugkeer naar Nederland. Hun bijdrage aan de VN-missie Minusma stopt formeel op 15 mei. De militairen kregen de afgelopen 2 dagen bezoek van minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

Defensie is sinds november 2021 actief in Mali met de C-130 Hercules. Het transportvliegtuig wordt in het onrustige Afrikaanse land ingezet om de VN-missie van kritieke en schaarse luchttransportcapaciteit te voorzien. Het detachement bestaat uit zo’n 90 Nederlandse militairen.

Inmiddels heeft het toestel bijna 300 uur gevlogen. Hierbij zijn onder meer een kleine 1.500 passagiers en meer dan 600 ton aan lading vervoerd. De C-130 heeft zo’n 410 pallets overgebracht. Hierbij is ook lading met een parachute uit het toestel gedropt. Deze zogeheten airdrop voorzag in hulpgoederen voor een afgelegen dorp.

Vergroot afbeelding Minister met o.a. Nederlandse ambasssadeur en force commander Minusma luitenant-generaal Matthijssen.
De minister met de force commandander van Minusma luitenant-generaal Matthijssen (r) en de Nederlandse ambassadeur in Mali (l)

Stabiliteit en veiligheid

Minister Ollongren: “Ik ben onder de indruk van het werk van het detachement. Deze VN-missie speelt zich af in een land dat strijdt tegen terrorisme. Een probleem in de hele Sahelregio, maar het epicentrum bevindt zich in Mali. Minusma is cruciaal voor het creëren van stabiliteit en veiligheid in Mali en daar hebben onze militairen met de C-130 aan kunnen bijdragen. Ik sprak ook met de Malinese minister van Defensie over de situatie in Mali en de toekomst van Minusma. Daarbij heb ik nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het belang van democratie, mensenrechten en internationale samenwerking.”

Force Commander

De minister en de CDS gingen ook langs bij luitenant-generaal Kees Matthijssen. Hij is de huidige Force Commander van de VN-missie. Matthijssen heeft de troepenmacht van in totaal bijna 14.000 blauwhelmen onder zich.

Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim: “Het is belangrijk om zelf te zien hoe Nederlandse militairen onder lastige omstandigheden hun werk doen. Met de Force Commander besprak ik hoe de situatie in Mali zich ontwikkelt en hoe Nederland er aan vrede en veiligheid kan blijven bijdragen."

De missie Minusma is in 2013 opgezet om de stabiliteit van Mali te bevorderen en de bevolking te beschermen. In het jaar daarvoor was een burgeroorlog uitgebroken.

Toekomst

Nederland is al jarenlang nauw betrokken bij de veiligheid en de ontwikkeling van de veiligheidssector in Mali. Stabiliteit in de Sahelregio is belangrijk voor de Sahellanden en voor Europa. De komende maanden moet het besluit vallen over de verlenging van Minusma. Nederland bekijkt op dit moment samen met bondgenoten wat de mogelijkheden zijn om te blijven bijdragen en welke voorwaarden daar aan gesteld moeten worden. Hierover is nog geen besluit genomen.