Cas Schreurs gaat NAVO-missie in Irak leiden

Brigadegeneraal Cas Schreurs wordt troepencommandant van de NAVO-missie in Irak (NMI). Hij leidt en coördineert vanaf 24 mei de inzet van verschillende NAVO-bondgenoten en -partners. Nu is Schreurs commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault. Na zijn aanstelling wordt hij bevorderd tot generaal-majoor.  

Vergroot afbeelding Brigadegeneraal Cas Schreurs.
Brigadegeneraal Cas Schreurs.

Nederland draagt volgend jaar meer bij aan de missie in Irak. Het kabinet wil het zwaartepunt van de Nederlandse veiligheidsinzet in Irak verschuiven van stabilisatie naar advisering en capaciteitsopbouw. De NMI wordt uitgevoerd op verzoek van Irak en geeft advies op institutioneel niveau.

De missie draagt bij aan de versterking van de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand kan bieden aan terreurorganisatie ISIS en andere dreigingen. Verder helpt de NMI Irak bij het succesvol aansturen en toekomstbestendig maken van de veiligheidssector.

Schreurs krijgt hierin een belangrijke rol waarbij hij samenwerkt met verschillende NAVO-partners, Iraakse autoriteiten en internationale organisaties.

Rode baret

Na zijn dienstplicht begon Schreurs in 1988 aan de Koninklijke Militaire Academie. Hij diende onder meer in het voormalig Joegoslavië (Bosnië-Herzegovina) en Afghanistan. Eind 2011 volgde hij de opleiding om zijn rode baret te behalen, wereldwijd hét symbool voor parachutisten en air assault-eenheden. In 2012 werd hij commandant van het 11e Infanterie bataljon Air Assault en regimentscommandant van het Garderegiment Grenadiers en Jagers te Schaarsbergen.

Schreurs studeerde aan het US Army War College en vervulde na zijn bataljonscommando verschillende functies waaronder persoonlijk adviseur van de Commandant der Strijdkrachten, Hoofd Integrale Plannen en Coördinatie binnen de Defensiestaf en Hoofd Afdeling Integratie van de Landmachtstaf.

Sinds 2 juni 2021 is Schreurs commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault in Schaarsbergen. Hij staat bekend als analytisch sterk, energiek en gedreven en wordt geroemd om de manier waarop hij contact maakt en onderhoudt.