Minister Ollongren eert Afghanen voor werk voor Defensie: ‘Jullie inzet was cruciaal’

50 Afghanen die voor Defensie werkten hebben vandaag in Den Haag een herinneringsmunt ontvangen. De destijds lokale medewerkers kregen de munt voor hun bijdrage aan de missie in Afghanistan. Het gaat om tolken, beveiligers en ander ondersteunend personeel. De munten zijn uitgereikt door minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

De Afghanen speelden een belangrijke rol bij het beveiligen en ondersteunen van de Nederlandse militairen in Afghanistan. Ze legden bijvoorbeeld contacten met de lokale bevolking, vertaalden vijandelijke radioberichten en bewaakten kazernes.

Door deze werkzaamheden liepen de Afghanen en hun families gevaar, ook na de missie nog. De dienstverleners zijn daarom opgevangen in Nederland.

Besluit van Tweede Kamer

De munten, met opschrift ‘commemorative coin for friendship & cooperation’ zijn uitgereikt op voorspraak van de Tweede Kamer. De Kamerleden riepen de regering in 2022 op om de Afghaanse ingehuurde medewerkers op passende wijze te eren.

Tijdens de uitreiking benadrukte Ollongren dat de inzet van de Afghanen niet wordt vergeten. “Jullie inzet was cruciaal. Jullie hebben zij aan zij gewerkt met onze soldaten. Ik hoop oprecht dat jullie families zich welkom voelen in Nederland.”    

Hitte en stof

Ook generaal Eichelsheim sprak zijn dank uit aan de Afghanen. “Jullie waren als vertalers, bewakers en helpers onmisbaar bij deze missie”, zei hij. “Ondanks de zware omstandigheden zoals de hitte en het stof bleven jullie onvermoeibaar werken voor de toekomst van jullie land en de veiligheid van onze mannen en vrouwen.”

In de komende tijd zal de herinneringsmunt worden uitgereikt aan meer Afghanen die voor Defensie hebben gewerkt.