Sail en Marinedagen: een succesvolle combinatie

Wie van dichtbij wil zien hoe operators per heli een boot enteren, neemt een striemende wind en een flinke plas zilt nat op de koop toe. De bemanning van een Engelse Wildcat boordheli hovert zo laag bij het water, dat vooral  de voorste toeschouwers het moeten ontgelden. Maar niemand klaagt! Tijdens de Marinedagen hoort het spel van de elementen er gewoon bij.

Ondanks het wat mindere weer op de zaterdag zijn de Marinedagen uitstekend bezocht. Met dank aan Sail.
Dit nautische evenement wordt eveneens dit weekeinde in Den Helder gehouden en trekt massa’s bezoekers over de streep een kijkje te komen nemen.

Vergroot afbeelding Vader met kind in trui met navy er op.
De Marinedagen zijn er voor jong en oud.

Naast de marineschepen zijn er tientallen tall ships met mooi klinkende namen te bewonderen. Zoals de Duitse driemaster Alexander von Humboldt II, de Poolse Dar Mlodziezy en de Indonesische Bim Suci. Laatstgenoemde is nauwelijks over het hoofd te zien, want hoog in top wappert een wit/rode nationale tweekleur van ongekend groot formaat.

Vergroot afbeelding 2 Britse militaire voertuigen rijden voor het amfibisch transportschip HMS Albion.
Het thema ‘internationale samenwerking’ tijdens de Marinedagen krijgt gestalte rondom het amfibisch transportschip HMS Albion.

Brits tintje

Opvallende deelnemer aan de Marinedagen is HMS Albion. Rond dit Britse amfibisch transportschip worden een aantal interessante demonstraties opgetuigd. Zo krijgt een landing van Nederlandse mariniers een Brits tintje wanneer Royal Marine Commandos met Jackal gevechtswagens meehelpen een denkbeeldige vijand te bestrijden. Het geratel van de .50’ en 7.62 mm mitrailleurs klinkt zo overtuigend dat jong en oud zich bij de waterkant verdringen om niks te missen. 

Bompak

Voor wie vaker de Marinedagen bezoekt, is dit evenement een feest van herkenning. Op en rond de kades zijn er de gebruikelijke demonstraties en evenementen.

In het oog springt dit jaar de massale aanwezigheid van het Korps Marinebrandweer. Die beschikt sinds enige tijd over een klein arsenaal nieuwe blusvoertuigen.

Vergroot afbeelding Britse Royal Marine Commando op een militair voertuig.
Britse Royal Marine Commandos geven een krachtig visitekaartje af.

Wie ook kan rekenen op de nodige aandacht is de maritieme tak van de Explosieven Opruimingsdienst. Ruimer sergeant-majoor Richard blijkt niet te beroerd de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden. De opmerkelijkste is of je met een beschermend ‘bompak’ ook kan duiken. "Beetje merkwaardige vraag", vindt de expert. Want afgezien van het enorme gewicht van die dingen zie je ze vanwege de vele aanslagen in Nederland regelmatig op televisie. Dan is toch duidelijk dat je er niet mee kan duiken.

Lange lat

De marine voert uiteraard de boventoon tijdens de Marinedagen, waaraan ook de andere krijgsmachtdelen medewerking verlenen.

De massale presentie van de Koninklijke Marechaussee is opvallend. Naast een vrij complete verzameling wielvoertuigen uit heden en verleden is er ook een vrij nieuwe demonstratie van de Mobiele Eenheid, waaraan de kleinere bezoekertjes deelnemen. Uitgerust met helm en lange lat helpen zij mee 2 boeven in te rekenen, wat bij de omstanders tot grote hilariteit leidt.  “Als je maar lol hebt”, zegt een van hen, nadat hij op uitdrukkelijk verzoek van de ME-leiding een groot aantal tikken op het achterwerk incasseert. En zo valt er 3 dagen lang van alles te doen en te beleven.