Marinedagen bieden voor elk wat wils

Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. De Zeven Provinciën en het Indonesische zeilschip KRI Bima Suci. Dit is een greep uit de circa 10 nationale en internationale marineschepen. Ze zijn vanaf nu in Den Helder te bezoeken. De komende 3 dagen worden tijdens de Marinedagen en SAIL meer dan 100.000 bezoekers verwacht.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Karel Doorman.
Onder meer Zr.Ms. Karel Doorman is te bezoeken.

Zij krijgen niet alleen een blik op de verschillende marineschepen. Omdat SAIL Den Helder gelijktijdig wordt gehouden, zijn ook tientallen zeilschepen te bewonderen. Daarnaast liggen er tal van schepen aan wal. Denk in dat geval aan bijvoorbeeld het Britse HMS Albion.

De Marinedagen staan dit jaar in het teken van internationale samenwerking. De marine toont hoe ze zich inzet als een team van vloot en mariniers voor veiligheid op en vanuit zee. Dat gebeurt over de hele wereld. De oorlog in Oekraïne toont het belang van deze internationale coöperatie aan.

Vergroot afbeelding Mariniers knielen op de kade tijdens een demonstratie van de marine.
Er zijn tal van demonstraties.

Demonstraties

Uiteraard geeft Defensie verschillende demonstraties. Zo komen de Dienst Speciale Interventies en het Korps Mariniers in actie. Ook tonen militairen hoe het eraan toegaat tijdens een counterdrugsoperatie. Verder demonstreert de kustwacht een redding op zee. Daarnaast is de NH90 terug van weggeweest.

Marinedagen-baret

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld een echte Marinedagen-baret verdienen door stempels op te halen bij kleine opdrachten op het terrein. Dan gaat het onder meer om het rennen over een hindernisbaan met mariniers of de koers van een FRISC te bepalen in de techniektent. De volle kaart levert een baret op.

De Marinedagen zijn tot en met zondag. Toegang is gratis. Meer informatie is hier te vinden.