Bijna 100.000 bezoekers krijgen unieke blik op werk van marine

De Marinedagen 2022 hebben afgelopen weekend bijna 100.000 bezoekers getrokken. Zij kregen op de Marinebasis in Den Helder een unieke inkijk op het werk van de Koninklijke Marine. Zo waren er verschillende demonstraties en was een groot aantal schepen opengesteld. De Marinedagen werden voor het eerst sinds vijf jaar weer gehouden.

Vergroot afbeelding Publiek tijdens de marinedagen.
Bijna 100.000 mensen kwamen afgelopen weekend naar de Marinedagen 2022.

De nadruk lag dit keer op verschillende technologische innovaties binnen het marinedomein. Dat gebeurde onder het thema ‘Workforce of the Future’.

Hoe gaat het eraan toe bij een drugsbestrijdingsactie? Via een demonstratie kon het publiek er een indruk van opdoen. Ook kwam de mijnendienst in actie door te tonen hoe een explosief veilig tot ontploffing valt te brengen. Verder voerde het Korps Mariniers een amfibische landing uit.

Schepen

Twee schepen die de marine de afgelopen periode voor de NAVO heeft ingezet, waren net op tijd thuis voor de Marinedagen. Het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën was als vlaggenschip actief binnen de Standing NATO Maritime Group 1, terwijl Zr.Ms. Karel Doorman als ondersteunings- en bevoorradingsschip werd ingezet binnen dit vlootverband. De operaties van deze schepen laat het belang van de operationele gereedheid van de marine duidelijk zien.

Het publiek kon niet aan boord van beide schepen. Dat kon wel bij bijvoorbeeld Zr.Ms. Tromp, Rotterdam, Holland, Makkum, Mercuur en Schiedam. Ook uit het buitenland was het nodige aanwezig. Denk aan het imposante 180 meter lange Britse landing ship dock Mounts Bay.

Zelfs aan de jongste doelgroep was gedacht. Zo konden in het mariniersdorp jonge kinderen klimmen en klauteren en zich een ware marinier wanen.