Special forces brengen Afrikaanse collega’s kennis bij tijdens Flintlock

Bijna 60 Nederlandse militairen het Korps Commandotroepen (KCT) en Maritime Special Operations Forces (MARSOF) hebben Afrikaanse collega’s de kneepjes van het vak bijgebracht. Dat deden de special forces de afgelopen weken op verschillende locaties in Ghana en Ivoorkust. Het gebeurde tijdens de omvangrijke Amerikaanse oefening Flintlock.

In totaal deden er meer dan 1.300 militairen uit 28 landen mee. De internationale special forces kregen en gaven elkaar trainingen. Ook beoefenden zij verschillende antiterrorisme-scenario’s. Dat gebeurde op diverse locaties tegelijk, zowel op land als op zee. Denk aan een raid (aanvallen van een doel in het maritiem domein) of het bevrijden van gijzelaars.

“We verbeteren met deze oefening niet alleen de interoperabiliteit onderling. Ook vergroten we de capaciteiten van de deelnemende landen tegen terroristische organisaties en mensensmokkelaars”, aldus een van de Nederlandse trainers in het Ghanese Accra. De lokale militairen pikten de lessen steeds sneller op. Dat gebeurde mede doordat er van beide kanten naar mate de tijd vorderde beter met cultuurverschillen werd omgegaan.

Voor de Nederlandse militairen was veel gericht op het train de trainer-concept. Dat is in het verleden ook gebeurd in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan. Tijdens Flintlock kregen de Ivoriaanse instructeurs bijvoorbeeld opdracht om zelfstandig trainingen op te zetten en uit te voeren. “Met het train de trainer-principe stopt het trainen niet als we weg zijn”, zegt een van de commando’s vanuit Abidjan.

Strategisch belang

Voor Nederland is de Sahel een regio van strategisch belang. Het tegengaan van terrorisme en irreguliere migratie dient het Europese veiligheidsbelang. Dus ook dat van Nederland. Mede daarom wordt getraind met lokale speciale eenheden en mentoren van krijgsmachten in die regio. Dat zorgt ervoor dat militairen daar, de veiligheid beter kunnen waarborgen. Op die manier snijdt het mes aan 2 kanten.

Met name voor de Ivorianen komt de opgedane nieuwe kennis goed van pas. Zij worden in het noorden van het land ook daadwerkelijk ingezet in de strijd tegen terrorisme.  De trainingen tijdens Flintlock gaan vaak dieper en verder, aldus een trainer van het KCT. “Ze realiseren zich dat het volgen van onze trainingen leidt tot betere resultaten. De Ivorianen hebben de beschikking over meer middelen. Denk aan meer munitie en meer scenario’s die worden uitgewerkt.”

Toch zien de Nederlandse militairen nog verbeterpunten. “Om écht operationeel van meerwaarde te zijn, is een jaarlijkse training echt wel te weinig. Aan de andere kant horen we dat lui die terugkomen bij hun eigen eenheid meer aanzien hebben als ze met Flintlock meedraaiden. Een diploma of een uitreiking van iets anders betekent veel voor ze. Kennelijk werpt onze inzet dus wel zijn vruchten af.”

In de SOF-wereld wordt vaak gezegd dat het succes van een speciale operatie zelden het resultaat van speciale eenheden alleen. Dat geldt ook voor Flintlock. Zo leverden bijvoorbeeld militairen vanaf het hoofdkwartier een bijdrage aan de aansturing van Flintlock. Hygiëne- en preventieve gezondheidszorgspecialisten hielden in de gaten dat niemand te kampen kreeg met zaken als voedselvergiftiging en infectieziekten. 

Flintlock eindigt morgen.