Draaginsigne voor bij Somalië gewond geraakte marinier

Sergeant van de mariniers Frank heeft gisteren in Doorn het Draaginsigne Gewonden gekregen. Deze onderscheiding gaat naar militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. De sergeant kreeg het eerbewijs uit handen van de commandant van het Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jan Hut.

Frank, geplaatst bij de Netherlands Maritime Special Force (NLMARSOF), deed op 5 april 2010 in de wateren bij Somalië mee aan een actie tegen 10 piraten die het Duitse containerschip Taipan hadden gekaapt. De operatie vond plaats vanaf het marineschip Zr.Ms. Tromp dat in het kader van de EU-missie Atlanta eveneens in de Somalische wateren voer.

Bewusteloos

De NLMARSOF-mariniers werden met de Lynx-boordhelikopter naar de Taipan gebracht om vervolgens met touwen af te dalen op de containers (fast rope-methode). Tijdens deze manoeuvre, waarbij over en weer schoten vielen, begon de zwaarbepakte Frank te slingeren en viel vanaf een hoogte van ongeveer 8 meter naar beneden tussen de containers. De toenmalige marinier 1e klas liep daarbij een hersenschudding op en een gebroken kaak. Ook raakte hij bewusteloos, maar kwam na enige minuten weer bij. Na overleg nam Frank ondanks zijn verwonding gewoon weer deel aan de actie. Alle piraten werden opgepakt, waarna hij naar de Tromp werd teruggevlogen voor medische behandelding.

De van het ongeval herstelde Frank noemde de uitreiking, in bijzijn van familie en collega’s, ‘een mooi gebaar’. De vriendin van Frank: “Vandaag zie je de broederschap en saamhorigheid van het Korps Mariniers. Heel mooi.”