Defensiemedewerker Wendy Kwaks ambtenaar van het jaar

Defensiemedewerker Wendy Kwaks is gisteren uitgeroepen tot ambtenaar van het jaar. Zij kreeg bij de verkiezing van het platform Publiek Denken de voorkeur van de jury boven 99 andere genomineerde ambtenaren.

Vergroot afbeelding Wendy Kwaks.
Wendy Kwaks is verkozen tot ambtenaar van het jaar.

Wendy is programmaleider van het Transitieteam Defensie. Zij zoekt met haar team naar mogelijkheden om beweging te krijgen in complexe veranderthema’s. Doel is om de zichtbaarheid en het draagvlak van Defensie te vergroten. Dat gebeurt onder meer door aansluiting te zoeken bij maatschappelijke uitdagingen. Wendy en haar team bedenken daar projecten voor.

Zo zet ze zich namens Defensie bijvoorbeeld in om te voorkomen dat kwetsbare jongeren uitvallen. Er loopt in de gemeente Amsterdam een pilot, waarbij deze jongeren naar een baan in de veiligheidssector worden begeleid. Ook de Green & Social Deal van Defensie met de gemeenten Amersfoort, Leusden en Soest, komt uit haar team. Hierbij draait het onder meer om verduurzaming, werkgelegenheid, opleidingen, energieneutraal bouwen en cultureel erfgoed.

Kampioen

De manier waarop Wendy de rol van Defensie combineert met maatschappelijke uitdagingen, sprak de jury zeer aan. “Wendy Kwaks is onze kampioen”, aldus voorzitter Carsten Herstel.

Wendy benadrukte bij de digitale verkiezing dat je het als ambtenaar zeker niet alleen kan. “Bij de overheid kun je op elke plek het verschil maken, voor je werk maar vooral ook voor Nederland. Het is belangrijk om de mensen die je nodig hebt om succes te behalen, aan je te verbinden. Want je kunt het niet alleen.”

De verkiezing werd voor de 11e keer gehouden.