Landmacht en gemeente Ede slaan handen ineen voor innovatie

De Koninklijke Landmacht gaat samen met de gemeente Ede experimenteren op de legerplaats Ede Driesprong. Lokale ondernemers en onderzoekers krijgen de kans om via het zogenaamde FieldLab SmartBase mee te denken en te experimenteren op het gebied van innovatie. De partijen deden vandaag samen de aftrap op het terrein.

Vergroot afbeelding De ondertekenaars staan rond het apparaat en krijgen uitleg van een militair.
De ondertekenaars krijgen uitleg over het apparaat.

De landmacht stelt het terrein graag ter beschikking, met het idee om voorop te blijven lopen in een snel veranderende wereld. De locatie wordt een belangrijk onderdeel van een landelijk dekkend innovatiesysteem. Verduurzaming, circulariteit en voedselvoorziening staan hierbij centraal.

Met de lokale overheid is nu een geschikte partner gevonden. De gemeente wil graag een gezonde en duurzame leefomgeving en een robuuste en toekomstbestendige economie ontwikkelen.

Innovatieve oplossingen versnellen

Doel is onder meer de samenwerking tussen landmacht, bedrijfsleven en onderwijs- en kennisinstellingen te bevorderen op het gebied van innovatie. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het uitwisselen van talent.

De samenwerking moet de ontwikkeling van innovatieve oplossingen versnellen, zegt kolonel Schoonderbeek, commandant Innovatie Landmacht. “Samen innoveren we met meer kracht, meer impact en versnellen we innovatieve oplossingen die we morgen nodig hebben in het landoptreden en  maatschappelijke opgaven.”

“Ede met haar voormalige kazernes deelt een lange en rijke geschiedenis met de landmacht. Nu wordt ook de brug naar de toekomst geslagen. Defensie is weer terug in Ede. Ik ben blij dat we met deze ambitie en op deze plek aan de slag gaan”, voegde burgemeester Verhulst toe.