Prominentere rol voor Woensdrecht rond logistiek F-35 programma

De rol van Vliegbasis Woensdrecht binnen het internationale F-35 programma wordt steeds groter. Nederland en de Verenigde Staten sloten gisteren een zogeheten Status of Forces Agreement (SOFA) af. Dit verbetert ook de positie van de Nederlandse industrie die onderhoud aan de toestellen uitvoert.

Vergroot afbeelding 2 militairen schudden de hand.
Nederland en de Verenigde Staten sloten een zogeheten Status of Forces Agreement af.

Woensdrecht is een van de Europese logistieke hubs. Hier vandaan worden de Europese partners uit het F-35 programma bijvoorbeeld bevoorraad. Dat gebeurt op een innovatieve en efficiënte manier in samenwerking met de lokale industrie. De kosten blijven hierdoor relatief laag.

Deze manier van werken is niet onopgemerkt gebleven bij de programmadirecteur F-35, de Amerikaanse luitenant-generaal Michael Schmidt. Hij bezocht de afgelopen dagen met zijn team de bases in Woensdrecht en Volkel en verschillende industriële partners. Hierbij kregen zij inzicht in de manier van werken.

Op Woensdrecht werd bijvoorbeeld getoond hoe de logistiek van verschillende F-35-onderdelen in elkaar steekt. Ook kregen de Amerikaanse bezoekers een kijkje in de onderhoudshangaar, waar het 980 squadron vanaf begin volgend jaar modificaties en onderhoud uitvoert aan de Nederlandse F-35 vloot.

Vergroot afbeelding Amerikaanse en Nederlandse militairen lopen in een lege zaal.
De bezoekers kregen een rondleiding.

SOFA

Het bezoek werd afgesloten met de  ondertekening van de SOFA. Daarmee is de positie van Woensdrecht binnen het internationale F-35 programma nog wat prominenter. Het maakt het bovendien mogelijk dat personeel buiten het eigen land is te plaatsen en onderdelen daar ook op zijn te slaan.

Defensie werkte bij de totstandkoming nauw samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën, de douane en de Belastingdienst.