Reactie op rapport over evacuatie uit Kaboel naar Tweede Kamer

Het kabinet heeft uitgebreid gereageerd op de bevindingen en conclusies van de commissie Ruys. Die overhandigde 6 oktober haar rapport ‘Reconstructie en analyse van de evacuatie uit Kaboel in augustus 2021’. De schriftelijke reactie is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
 

Vergroot afbeelding Een C-130 Hercules.
Archieffoto van een C-130 Hercules. Dit toestel is gebruikt tijdens de evacuaties uit Kaboel.

Het kabinet onderschrijft de pijnlijke lessen die getrokken moeten worden. Daarnaast zijn de bewindslieden diep geraakt door de ontberingen die betrokkenen moesten doorstaan. Dat gebeurde toen zij zichzelf en dierbaren in veiligheid wilden brengen.

Het kabinet onderstreept nogmaals de conclusie dat er dag en nacht enorme inspanningen zijn geleverd. Dat geldt niet alleen voor de medewerkers in Kaboel (en op andere posten). Dat geldt ook voor de Nederlandse militairen ter plaatse en de vele betrokken medewerkers op de ministeries in Den Haag. Er is grote waardering en respect voor de inzet van iedereen die zich tijdens en na de evacuatie heeft ingezet.

Crisisorganisatie

Bij de presentatie van het rapport liet het kabinet al laten weten de 4 hoofdconclusies van de commissie te erkennen en te omarmen. Het document levert een belangrijke bijdrage aan het functioneren en versterken van de crisisorganisatie en crisisaanpak van de betrokken ministeries.

De bewindslieden schrijven verder in hun brief zich ervan bewust te zijn dat het rapport pijnlijke herinneringen kan oproepen. Dit niet alleen bij iedereen die betrokken was bij de evacuatie van Kaboel. Het geldt ook voor de veteranen die de afgelopen 20 jaar voor Nederland in Afghanistan hebben gediend.

In de brief geeft het kabinet per hoofdconclusie een toelichting. Ook informeert het de Tweede Kamer over een half jaar over de opvolging van de acties.

Zie de schriftelijke reactie: Kabinetsreactie op het rapport ‘Reconstructie en analyse van de evacuatie uit Kaboel in augustus 2021’ | Tweede Kamer der Staten-Generaal.