Amalia-boom siert Bronbeek

Een bijzondere dag voor het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek in Arnhem. Een vorige maand op het landgoed geplante eik is vandaag gedoopt tot ‘Catherina-Amalia-boom’. Dat gebeurde niet zoals bij de doop van een schip. Wel kwam er een fles champagne aan te pas. Na een toost werd het restant op de aarde gegoten.

Bronbeek vernoemde de jonge eik naar de kroonprinses vanwege haar 18e verjaardag in december. “De dag waarop zij feitelijk en staatsrechtelijk de eerste plaats in de lijn van troonopvolging heeft ingenomen”, zei Bronbeek-commandant kolonel Karel van Dreumel. “Met de boom brengen we onze waardering en dank tot uitdrukking voor haar bereidheid die zwaarwegende en veelomvattende positie te aanvaarden.”

De vernoeming past in een lange traditie. Op het landgoed staan ook bomen die de namen Wilhelmina, Beatrix en Willem-Alexander dragen.

Oranjegeschiedenis

De vandaag gedoopte eik verbindt een stukje Oranjegeschiedenis met Bronbeek. Het boompje is namelijk een nakomeling van een 300 jaar oude eik op het landgoed van zomerpaleis Belvedere in het Duitse Weimar. Dat bouwde de Hertog van Saxen-Weimar-Eisenach voor zijn vrouw Anna Amalia. Later woonden daar grootvorstin Maria Pavlovna Romanov (de zus van koningin Anna Pavlovna) en prinses Sophie (de zus van koning Willem III).

Voorwaarde

Koning Willem III schonk landgoed Bronbeek in 1859 aan de staat onder voorwaarde dat er een tehuis kwam voor oud-militairen van het koloniale leger. Dat opende in 1863. Het bood huisvesting aan 200 militairen, die door handicap of hoge leeftijd geen actieve dienst meer konden vervullen. In 1970 werd het tehuis opengesteld voor oud-beroepsmilitairen uit alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.