Berging Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp afgerond

De berging van een Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp is vandaag beëindigd. Sinds 25 mei werd de bergingslocatie minuscuul doorzocht. Met speciale apparatuur zijn stukken kleigrond gezeefd en schoongespoeld. Daarbij zijn stoffelijke resten van de Tsjechische bemanning gevonden, maar ook diverse onderdelen van de bommenwerper. Het gaat om stukken van de motoren, propellerbladen, zuurstoftanks en munitie.

Vergroot afbeelding Onderdeel van het landingsgestel van de Vickers Wellington-bommenwerper.
Onderdeel van het landingsgestel van de Vickers Wellington-bommenwerper.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) onderzoekt de stoffelijke resten. Dat gaat enige tijd duren. Over de resultaten worden de Britse en Tsjechische autoriteiten geïnformeerd. De gevonden vliegtuigdelen gaan voor nader onderzoek naar Vliegbasis Woensdrecht en de Explosieven Opruimingsdienst vernietigt de munitie.

Vergroot afbeelding De bergingslocatie.
De bergingslocatie.

Tsjechische bemanning vermist

De Vickers Wellington werd in juni 1941 door een Duitse nachtjager neergeschoten. Dat gebeurde na een bomaanval op Bremen, op de terugvlucht naar Engeland.

Slechts 1 van de bemanningsleden overleefde de crash bij Nieuwe Niedorp. De hoop bestaat dat de BIDKL met behulp van de stoffelijke resten de andere 5 bemanningsleden kan identificeren.