Repatriëringsvlucht Tel Aviv

Een Airbus A330 Multirole Tanker Tansport (MRTT) haalt half oktober Nederlandse reizigers op die zijn gestrand in Israël. De repatriëring wordt uitgevoerd als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas dat zaterdag 14 oktober 2023 uitbrak. Honderden Nederlanders zijn op deze manier vervoerd van Tel Aviv naar Vliegbasis Eindhoven.

Ja, dat was zeker een bijzondere vlucht. Afgelopen zaterdag ging het natuurlijk goed mis in Israël. Op dat moment begin je wel gelijk na te denken van, gaan wij die kant op vliegen. En zo ja, hoe gaan we dat doen, wat is er allemaal nodig.

Woensdag hebben we de eerste vlucht gedaan en vandaag inmiddels alweer de derde vlucht. Het lijkt een normale passagiersvliegtuig, maar dit is een A330 MRTT, dat is een militair toestel. Daar kunnen we meer dingen mee dan met de civiele A330, dus vliegtuigen bijtanken in de lucht, uiteraard ook passagiers- en vrachtvervoer. Maar wat het echt bijzonder maakt is dat er militaire systemen in zitten, waardoor het vliegtuig in een oorlogsgebied beter kan functioneren. En we hebben ook een aantal extra beschermingsmiddelen die ons tegen een bepaalde dreiging vanaf de grond een klein stukje extra bescherming geven. En daardoor kun je het net iets veiliger doen.

Uiteindelijk zijn de missies waarbij je mensen in nood kunt helpen, dat zijn de missies die wij eigenlijk het mooist vinden om te doen. Je hoopt natuurlijk dat het niet nodig is. Maar als het toch nodig is dan willen wij dat heel graag doen, omdat wij dat kunnen. Dat kunnen we goed, daar zijn we voor en daar is iedereen maximaal voor gemotiveerd om dat te doen.