Werkgeversportret Termont Thomaes

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over werkgevers die reservisten van Defensie in dienst hebben. In deze video staat het landbouwbedrijf Termont Thomaes centraal. Eigenaar Ben Thomaes vertelt hoe zijn beeld over Defensie door werknemer en reservist Sander van Staveren is veranderd.

Ik heb een ruilhandel. Ik werk met 10 medewerkers. Wij kopen de landbouwproducten van de akkerbouwers in binnen Zeeuws-Vlaanderen. Dat zijn granen, zaden en voornamelijk peulvruchten die hier geteeld worden. Wij ontvangen die, wij schonen die, wij slaan die op, wij gaan die zenden over heel Europa. Van 10 medewerkers heb ik 1 reservist. Je hebt een goed contact met je medewerkers en op een gegeven moment komt Defensie ter sprake. En eerst heb je wat tegenwerping. Want ja, je moet naar Defensie en we weten niet wat het is.

Ja, dat was eigenlijk per ongeluk, want ik dacht laat ik hem eens vragen. Maar ik dacht, die zegt wel nee. Maar die zei ja. En toen ging hij mee naar de Landmachtdag.

En hij heeft mij toch omgeturnd en ik heb meer begrip voor wat hij doet.

En dat vond hij heel geweldig. Hij was heel enthousiast.

En ik heb de tegenwerping die ik van tevoren had, die heb ik toch naast me neergelegd.

Het mooiste van mijn werk bij Defensie vind ik altijd op Prinsjesdag, als erewacht bij de koning of de koningin. En ook de Four Freedom Awards in Middelburg.

Wij worden als werkgevers ook ieder jaar uitgenodigd voor de open dagen. Daar zie je een heleboel dingen waarvan wij niet weten in het achterland, wat daar werkelijk gebeurt.

Mijn voldoening van de reservistenaangelegenheid is dat ik heel goed met de jongens kan opschieten en die saamhorigheid.

Als je in de kantine zit, onder elkaar, dan wordt er wel eens kritisch over dat soort dingen gepraat. Moet je weer naar dat leger, moet je weer... er is onbegrip. Ik had dat ook. Maar door me te interesseren voor wat hij doet ben ik uit die isolatie gekomen en heb ik interesse. En vind ik ook dat ik kan bijdragen op die manier voor een meer vredig en veiliger Nederland. Want dat is toch wat we allemaal willen.