Portret reservist Irene Zom

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over reservisten bij Defensie. In deze video staat Irene Zom centraal. In het dagelijks leven werkt zij als chauffeur bij PostNL. Ze zet zich daarnaast in als reservist bij de Koninklijke Luchtmacht.

Als mijn kleinkinderen er zijn bij ons thuis, dat is gewoon een groot feest. Zowel voor mijn man als voor mij. We gaan gewoon leuke dingen doen.

Ik heb vroeger als KVV-er gewerkt, bij de luchtmacht ook. En mijn man spoorde mij aan, ik geloof dat ik een jaar of 47 was, dat hij zei: is dat voor jou niks, reservist? Als reservist is onze hoofdtaak: bewaking, een vredesbewaking is wat wij doen. We proberen de boel zo laag mogelijk te houden, dat het niet gaat escaleren. Te allen tijde moet je proberen kalm te blijven.

In Mali heb ik de binnenring beveiligd. Ik heb ook in Afghanistan een uitzending gedaan. Daar ben ik niet als bewaker geweest, maar de verhuizing van de F-16's gedaan. 

In het dagelijkse leven ben ik chauffeur bij PostNL. Mijn werkdag start ik om een uurtje of half 9, dat ik naar Ede rijd. Dan maak ik de post klaar, de nodige tassen zet ik in mijn wagen. Ga ik dus een route rijden, echt de landerijen eigenlijk op, de boerderijen, en die voorzie ik van post.