Animatie De Punt (1977)

Het onderzoek naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977 is openbaar. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert stuurden het onderzoeksverslag op 19 november 2014 naar de Tweede Kamer. Het bevestigt op vrijwel alle punten wat het kabinet destijds in de Tweede Kamer verklaarde en in het kabinetsverslag schreef. Uit niets blijkt dat het besluit tot ingrijpen destijds onzorgvuldig, onvolledig of onjuist was. 

Op 23 mei 1977 beginnen om 9 uur 's ochtends 2 gijzelingen. In Bovenmilde gijzelt een groep Molukse jongeren ruim 100 schoolkinderen en hun onderwijzers. Een andere groep Molukse jongeren gijzelt ruim 50 treinpassagiers bij De Punt. Op 27 mei worden de schoolkinderen vrijgelaten. Maar de gesprekken met de gijzelnemers komen muurvast te zitten. De overheid maakt zich steeds meer zorgen over de toestand van de gegijzelden nu de gijzeling zo lang blijft duren.

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over de situatie in de trein. Men gaat uit van de volgende situatie. Ruim 50 passagiers worden vastgehouden in 2 verschillende compartimenten. Mannen en vrouwen. De 9 gijzelnemers bevinden zich in de kop van de trein, tussen de compartimenten van de mannen en vrouwen, en achter de gegijzelden.

Deze duidelijke scheiding tussen gegijzelden en gijzelnemers vormt de basis van het plan dat gericht is op de bevrijding en bescherming van de passagiers. In het plan is het essentieel dat de gijzelnemers gescheiden blijven van de gegijzelden. Het plan voorziet er in dat precisieschutters zullen vuren op de trein om te voorkomen dat de gijzelnemers zich mengen onder de passagiers. Straaljagers zullen laag overvliegen opdat iedereen in de trein verstijft. Mariniers zullen de trein binnendringen, de passagiers bevrijden en de trein veiligstellen, waarbij de mariniers niet mogen vuren op gijzelnemers die zich duidelijk waarneembaar overgeven.

Het plan wordt uitvoerig besproken door de betrokken ministers. De consequentie dat waarschijnlijk alle gijzelnemers zullen worden gedood wordt geaccepteerd. Nadat de ministers groen licht hebben gegeven, geeft de procureur-generaal zaterdag 11 juni het bevel en openen precisieschutters in de ochtendschemering het vuur op de trein. 8 precisieschutters en 1 mitrailleurschutter nemen de kop van de trein onder vuur. 2 precisieschutters vuren op het portaal tussen de mannen en de vrouwen. 11 precisie- en 3 mitrailleurschutters bevuren het overige gedeelte van de trein. Straaljagers vliegen met oorverdovend lawaai over de trein en kikvorsmannen simuleren inslagen van vliegtuigbommen. In tegenstelling tot de informatie waarop het plan is gebaseerd, slapen deze nacht op de plek waar voorheen een gijzelnemer de wacht hield 2 vrouwelijke passagiers. Een van hen wordt dodelijk getroffen door het geweervuur. In de kop van de trein zijn 2 gijzelnemers waarschijnlijk zwaargewond en 1 gijzelnemer is dodelijk getroffen. Op hun slaapplaatsen zijn 2 gijzelnemers dodelijk getroffen. 1 gijzelnemer is ongedeerd en 1 gijzelnemer is gewond. 2 gijzelnemers, een man en een vrouw, kruipen tijdens het vuren van de precisieschutters naar voren. Zij wordt verschillende keren getroffen en kan dan niet verder. Hij staat op en rent naar de vrouwencoupé.

Alle precisieschutters zijn gestopt met vuren en de mariniers dringen de trein binnen. Binnen 3 minuten bevrijden de mariniers de passagiers en stellen ze de trein veilig. Bij Mariniersgroep 1 gaan de explosieven om de deur te forceren niet af en de mariniers dringen via het venster de trein binnen. Zij treffen zoals verwacht niemand aan. Mariniersgroep 2 gaat de restauratiecoupé binnen. Onverwachts stuiten de mariniers op een gijzelnemer. In een fractie van een seconde moeten zij beoordelen of de gijzelnemer, die daar in het halfduister ligt, een gevaar voor hen vormt. De mariniers schieten in haar richting en zij wordt uitgeschakeld. Daarna keren de mariniers om en stellen de trein in zuidelijke richting veilig. Mariniersgroep 3 treft in de eerste coupé 2 gijzelnemers aan. 1 gijzelnemer is al overleden en 1 gijzelnemer is gewond. Omdat hij om hulp roept horen de mariniers dat hij geen gevaar meer vormt. In de volgende coupé treffen de mariniers ook 2 gijzelnemers aan. 1 gijzelnemer is al overleden, de andere gijzelnemer geeft zich duidelijk waarneembaar over. Van Mariniersgroep 4 gaan enkele mariniers linksaf en bevrijden de mannelijke passagiers. De andere mariniers van groep 4 gaan rechtsaf naar de vrouwencoupé. De eerste marinier die de coupé van de vrouwen wil binnengaan wordt beschoten door een gijzelnemer en raakt gewond. De mariniers beantwoorden het vuur. In de chaos beginnen enkele passagiers te lopen. 1 van hen wordt dodelijk getroffen door kogels van de mariniers. Onder dekking van een granaatexplosie overmeesteren de mariniers de gijzelnemer. 

In de kop van de trein waar de leider van de gijzelnemers wordt vermoed, verwachten de mariniers van groep 5 de grootste tegenstand. Ze beschieten de coupés eerst van buiten en binnen schieten zij door de wanden van toiletten en coupés. In de eerste coupé liggen 2 gijzelnemers. In de tweede coupé ligt 1 gijzelnemer. Alle 3 zijn dodelijk getroffen. 

Met deze gewapende justitiële actie werd een einde gemaakt aan de gijzeling die Nederland bijna 3 weken in de greep hield. Bij de beëindiging van de gijzeling kwamen 2 gegijzelden om. 6 gegijzelden en 2 mariniers raakten gewond. Van de 9 gijzelnemers kwamen er 6 om het leven. Van de overige 3 gijzelnemers liep 1 gijzelnemer verwondingen op.