Werkgeversportret SWECO

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over werkgevers die reservisten in dienst hebben. In deze video staat het bedrijf SWECO centraal. Ton de Jong, algemeen directeur van SWECO vertelt over de connectie tussen Defensie en SWECO.

Ik vind dat er een hele mooie connectie is tussen SWECO en Defensie. Als je kijkt naar SWECO, vroeger heetten wij Grontmij, Hollands glorie, meer dan 100 jaar historie, waarin wij gewerkt hebben in Nederland aan veiligheid en bescherming. En daar ligt ook eigenlijk natuurlijk een hele mooie vergelijking met Defensie, waar Defensie voor het land ook Hollands glorie is een ook heel veel gaat over veiligheid en bescherming. En dat is ook wat de beide bedrijven, als je Defensie een bedrijf mag noemen, verbindt.

Als reservist ben ik aangesteld bij 1 CMI Commando en daar ben ik ook specialist op het gebied van afvalwater en hygiëne en sanitatie.

Ik was pas ook uitgenodigd voor de uitreiking van de reservistenwerkgevers-award, die wij gewonnen hebben. Dat vonden wij als bedrijf heel mooi. Omdat het nogmaals die link aangeeft tussen SWECO en Defensie.

Ik ben als reservist in Mali geweest. Ik heb daar geholpen om problemen aan de afvalwaterzuivering van Kamp Castor op te lossen.

Ik merk ook uit het enthousiasme van de reservisten dat ze het met uitermate veel plezier doen. En dat het ook hun helpt en extra energie geeft om het werk wat ze voor ons als bedrijf doen, om dat met nog meer overgave en trots uit te voeren.

Wat mij drijft als reservist is dat ik aan de ene kant mijn kennis kan inzetten in een compleet andere situatie dan in Nederland. In landen als Mali, maar ook Afghanistan, met heel weinig middelen en heel weinig geld en een beetje kennis, al heel veel verbetering kunt brengen in leefomstandigheden. Dat is de idealistische kant, zeg maar, van waarom ik reservist ben geworden. En aan de andere kant is het ook gewoon van vroeger uit, als klein jongetje vond ik het altijd al verschrikkelijk machtig interessant.

Juist die connectie tussen ons bedrijf en Defensie helpt ook om elkaars werelden beter te leren begrijpen. Het geeft meer motivatie en alle energie daarin is hartstikke goed mooi meegenomen.