Kennismaking met OTCRij

Video over het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij).

Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden, afgekort OTCRij, verzorgt rijopleidingen, trainingen, bergingsopleidingen en bijscholingen voor Defensiepersoneel. Op het unieke terrein van OTCRij wordt ook personeel van onder andere de politie, brandweer en ambulance opgeleid en getraind. Met bijna 25 kilometer aan verharde en onverharde wegen, met rotondes, nagebootste woonerven en diverse andere verkeersuitdagingen zijn er voor elke type voertuig mogelijkheden op het terrein. Bovendien kunnen in heuvelachtig terrein oefeningen onder stijgende en dalende hoek uitgevoerd worden. Ook beschikt de locatie in Oirschot over een eigen voertuigbeheersingsbaan. Hier wordt met voertuigen onder verzwaarde omstandigheden getraind. 

In Oirschot is een uitgebreide vernieuwde bergingslocatie aanwezig. Hier wordt geoefend met het bergen van zowel wiel- als rupsvoertuigen. In de e-learning omgeving studeren cursisten in hun eigen tempo. Voor diverse voertuigcategorieën worden hier alle chauffeursgerelateerde onderwerpen behandeld. Het vervoer van gevaarlijke stoffen voor chauffeurs wordt hier klassikaal onderwezen. 

Het OTCRij leidt zelfs z'n eigen rijinstructeurs en examinatoren op. Om de diensten dichterbij de operationele eenheden te kunnen aanbieden heeft OTCRij naast de hoofdlocatie in Oirschot, kleinere locaties in Havelte, Schaarsbergen, Stroe en Amersfoort. De behaalde militaire rij- en instructiebewijzen worden thuisgestuurd. Met het behalen van het militair rij- of instructiebewijs kan in de meeste gevallen ook een civiel rijbewijs of een instructiepas verkregen worden. 

Het OTCRij is bovendien dé kennisautoriteit op het gebied van rijden en bergen. Het eigen Defensie Expertisecentrum Rijden en Bergen dient ter ondersteuning bij vragen en daaraan gerelateerde wet- en regelgeving. In simulatoren, zoals hier van de Boxer, kan ook geoefend worden. Dit is kosten- en milieubesparend. En alle weersomstandigheden zijn er na te bootsen. 

OTCRij, een uniek opleidingscentrum. Dat zoveel meer is dan alleen de rijschool van Defensie.