Leendert Johannes Beerschooten krijgt herbegrafenis
10 mei 1940, 4:30 uur. Twee laagvliegende Messerschmitts 109 beschieten vliegveld De Kooy bij Den Helder. Korporaal radioboordtelegrafist 1e Luchtvaartregiment Leendert Johannes Beerschooten raakt levensgevaarlijk gewond. Toch blijft hij de telefoon bedienen. Net zo lang tot hij bezwijkt. Vandaag is Beerschooten herbegraven op het Militair Ereveld Grebbenberg in Rhenen.

Het radiostation van De Kooy viel vroeg in de ochtend stil. Enkele dagen later werden Rotterdam en Den Helder gebombardeerd. Op 15 mei volgde de capitulatie van Nederland.
Maar dankzij moedige militairen als Beerschooten genieten Nederlanders heden ten dage van de vrijheid. Een vrijheid die toen op het spel stond, maar ook nu weer niet vanzelfsprekend is.
Verschrikkelijke meidagen
Met de herbegrafenis eert Defensie Beerschooten opnieuw. Hem, en al die andere gevallen militairen op het land en in de lucht. Hun heldhaftigheid tijdens de verschrikkelijke meidagen is niet voor niets geweest.
Ereveld Grebbenberg is de laatste rustplaats voor gesneuvelde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er liggen er meer dan 800.
De herbegrafenis van Beerschooten is gebeurd op verzoek van zijn nabestaanden.
De gesneuvelde radioboordtelegrafist lag eerder begraven in zijn voormalige woonplaats Baarn.