Nederland draagt € 20 miljoen bij aan 1 miljoen First Person View drones voor Oekraïne

Nederland doneert €20 miljoen aan een gezamenlijk fonds van de nieuwe dronecoalitie. Dit moet leiden tot de levering van 1 miljoen zogenaamde First Person View (aanvals-)drones aan Oekraïne. Bij deze drones kijkt de 'piloot' op afstand mee. De Oekraïense president Zelensky vroeg vrienden en bondgenoten eerder veel drones te leveren.

Vergroot afbeelding Archiefbeeld van een first person view drone: een militair kijkt via een vr-bril mee met een drone
Archiefbeeld van een first person view drone: een militair kijkt via een vr-bril mee met een drone

De ontwikkeling en inzet van drones wordt steeds bepalender bij militair optreden. Oekraïne heeft een tekort aan drones, Rusland niet. Om het tekort terug te dringen begonnen Letland en Oekraïne begin dit jaar met de dronecoalitie, waar Nederland bij aansloot. In februari werd een intentie-overeenkomst getekend.

Het doel van de coalitie is om dit jaar 1 miljoen drones aan Oekraïne te doneren en later het aanbod te verbreden naar andere soorten, zoals voor verkenning. Inmiddels hebben meer dan 265 bedrijven, waaronder 9 Nederlandse, zich gemeld om FPV-drones aan Oekraïne te leveren.

"Oekraïne heeft snel veel aanvalsdrones nodig. Deze zijn heel succesvol gebleken op het slagveld. Samen met 11 andere landen gaan we hiervoor zorgen, bevestigden we vandaag tijdens de NAVO-top", aldus minister van Defensie Ruben Brekelmans.

Industrie en innovatie

Met de coalitie wil de regering het innovatiepotentieel van de Nederlandse industrie inzetten voor de militaire steun aan Oekraïne, maar ook de eigen krijgsmacht versterken. Bovendien kan Nederland zo geleerde lessen over drones in de praktijk brengen op het gebied van (counter-)dronetactiek, strategie en industriële productie.

Kennis en expertise

Op termijn wil Nederland de dronecoalitie breder trekken naar andere initiatieven met drones. Kennis en expertise op dit gebied wordt immers het meest efficiënt en effectief ingezet als deze gebundeld is. In Letland wordt een test- en trainingscentrum ingericht.