Eerbetoon voor schilder van de mens in uniform

Jan Hoynck van Papendrecht heeft vandaag, precies 90 jaar na zijn overlijden, een passend eerbetoon gekregen. Op de Algemene Begraafplaats van Bloemendaal kreeg de kunstschilder die het Nederlandse leger als geen ander verbeeldde een nieuw grafteken. Het werd een unieke bijeenkomst.

Aquarellen, tekeningen en schilderijen van Cavaleristen, Gele Rijders en Grenadiers & Jagers: Jan Hoynck van Papendrecht  (1858-1933) was bij uitstek de kunstschilder van de mens in uniform. Zijn werk geeft zo een goed beeld van het Nederlandse leger in zijn tijd.

Veel kunstwerken hangen in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Tot op de dag van vandaag gebruikt het Nederlands Instituut voor Militaire Historie zijn werk nog steeds als illustratiemateriaal.

Uniek

Dat leidde vandaag tot een eerbetoon met diverse korps- en regimentscommandanten, Gele Rijders, cavalerieofficieren en het Fanfarekorps Bereden Wapens. Bij hoge uitzondering droegen zij het ceremoniële tenue, waardoor de plechtigheid een uniek karakter kreeg. Daarnaast waren er mensen van de gemeente en uit de kunstwereld aanwezig.

Doedelzak

Na een presentatie over het leven en werk van Hoynck schreden de bijna 100 aanwezigen achter een doedelzakspeler van de Falcon Guards langs het graf van Hoynck. Daar onthulden namens de minister van Defensie voorzitter van de Traditiecommissie brigadegeneraal b.d. Jost van Duurling en waarnemend burgemeester van Bloemendaal Ankie Broekers-Knol gezamenlijk het nieuwe grafteken. Bartels: “Het was een heel bijzondere gebeurtenis, Hoynck waardig!”