Landmachtcommandant Wijnen stapt over naar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen verlaat Defensie. De 57-jarige militair gaat 1 januari aan de slag als directeur-generaal Rijkswaterstaat bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wie de leiding over de landmacht op zich neemt maakt Defensie later dit jaar bekend.

Wijnen begon zijn militaire carrière aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daar volgde hij de officiersopleiding Grond-, weg- en waterbouwkunde. Zijn nieuwe functie past hem dus als een jas. De taak van Rijkswaterstaat en andere onderdelen van het departement bestaat uit het beheren en ontwikkelen van de rijkswegen, -vaarwegen en –wateren.

Wat Wijnen betreft komen vak-inhoudelijkheid van de civiele techniek, zijn bestuurlijke ervaring en zijn kennis om grote uitvoeringsorganisaties te leiden in deze functie samen. “Ik vind het een enorme eer om me te mogen inzetten voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Ik realiseer me dat er genoeg uitdagingen in het verschiet liggen. Die ga ik graag aan. Dit samen met al die betrokken vakmensen van Rijkswaterstaat en in verbinding met de omgeving voor wie en met wie we werken.”

De Koninklijke Landmacht staat sinds augustus 2019 onder leiding van Wijnen. In 2021 uit hij, net als zijn collega’s van de operationele commando’s, onder meer zijn bezorgdheid over de zorgwekkende staat waarin de krijgsmacht dan verkeert. De generaal waarschuwde er toen voor dat Nederland zich volgens hem onkwetsbaar zou wanen. In zijn ogen zeer onterecht omdat dreigingen op de loer liggen, ook al zien Nederlanders die in 2021 niet.

Vergroot afbeelding Archieffoto van Duitse militairen tijdens een Gezamenlijke oefening met hun Nederlandse collega's.
Archieffoto van Duitse militairen tijdens een Gezamenlijke oefening met hun Nederlandse collega's.

Gevechtskracht

Voor Wijnen is de onveiligere wereld reden zijn extra verkregen budget te gebruiken om de gevechtskracht van de landmacht te versterken. Bovendien dacht hij mee over de inzet van de landmacht in de zogenoemde Regional Plans van de NAVO.
Wijnen maakte zich verder hard om de samenwerking met Duitsland te versterken. Van ad hoc groeide dat uit tot een structurele vorm. Een voorbeeld is de gezamenlijke inzet voor de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Litouwen, de zogenoemde enhanced Forward Presence. Ook werd onder zijn leiding 13 Lichte Brigade opgenomen in de formatie van 10. Panzerdivision. Daardoor kunnen Nederland en Duitsland samen formaties leveren waar de NAVO om vraagt.

Vergroot afbeelding Militair met mondmasker doet een speekseltest.
Tijdens de corona-pandemie zijn de nodige landmachtmilitairen bijgesprongen.

Meer waardering voor Defensie

Ten tijde van het commando-schap van Wijnen zijn voor nationale bijstand de nodige landmachtmilitairen ingezet. Zo schoten ze in Zuid-Limburg meermaals te hulp na overstromingen van onder meer De Geul.
Ten tijde van de coronapandemie sprongen met name landmachtmilitairen bij in de zorg. Ze waren bijvoorbeeld te vinden bij het afnemen van covid-testen, in vaccinatiestraten en bij de coördinatie om corona-patiënten te verspreiden over ziekenhuizen. Dat gebeurde vanuit het Territoriaal Operatiecentrum dat onder leiding van Wijnen is opgezet. Ook waren landmachters volop betrokken bij het bevoorraden van voedselbanken. Al die acties hebben onder de Nederlandse bevolking geleid tot meer waardering voor Defensie bij rampen en crises.

Vergroot afbeelding Patriot-luchtverdedigingssystemen in Slowakije.
Samen met Duitse luchtverdedigers stonden Nederlandse militairen met Patriot-luchtverdedigingssystemen in Slowakije.

Operaties buiten Nederland

Met Wijnen aan het roer was de landmacht volop betrokken bij operaties buiten Nederland. Denk aan het Patriot-luchtverdedigingssysteem dat vorig jaar samen met Duitse luchtverdedigers in Slowakije was. Of neem de luchtmobiele eenheden. Samen met de Franse landmacht zijn ze voor de enhanced Forward Presence in Roemenië ingezet. 

Vergroot afbeelding Oekraïense militair.
Oekraïense militair.

Naar het front

Voorts voorziet de landmacht Oekraïners in het Verenigd Koninkrijk al langer dan een jaar van een militaire basistraining. Direct na afloop gaan de Oekraïners naar het front. En dan zijn er nog het materieel en de munitie. Dat is waar mogelijk geschonken aan Oekraïne. Het is slechts een kleine greep uit de hoeveelheid wereldwijde landmacht-activiteiten.

Procedure

De benoeming van Wijnen is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar verwachting volgt de commando-overdracht in maart.