Verhalen met impact tijdens Indiëherdenking Roermond

“Iedere keer ben ik weer diep onder de indruk als ik met veteranen spreek over hun ervaringen. Of als ik met hun kinderen spreek over wat zij hebben meegekregen, en de impact daarvan.” Tijdens de Indiëherdenking in Roermond vandaag benadrukte staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat hoe belangrijk het blijft deze verhalen te erkennen en te delen.

De jaarlijkse herdenking is ter nagedachtenis aan de gevallen militairen in het voormalige Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea, in de periode 1945-1962. En de gevallen militairen die zijn uitgezonden tijdens alle internationale missies na de Tweede Wereldoorlog.

Tastbare verhalen

Van der Maat die namens de regering aanwezig was lichtte 2 verhalen uit in zijn toespraak. Van Indië-veteranen die inmiddels ver in de 90 zijn. Hun verhalen maakten voelbaar wat veel veteranen van hun generatie meemaakten: de pijn, het verdriet, de onzekerheid, de doodsangst en bij thuiskomst de onrechtvaardigheid en het dan maar zwijgen als overlevingsstrategie.

“Er schuilt een uniek verhaal in ieder van de mannen die gingen”, vertelt de staatssecretaris van Defensie. "Die in opdracht moesten vechten… of vrijwillig zijn gegaan. En het zijn al die verhalen die de geschiedenis kleuren, en een gezicht geven. Die je bijblijven.”

Meer recente missies zoals die in Mali werden voor het voetlicht gebracht door militairen die hun eigen ervaringen vertelden.

Vergroot afbeelding 4 F-35's boven het Indiëmonument in Roermond.
4 F-35's vlak voordat 1 van de vliegtuigen boven het monument de formatie verlaat.

Missing man-formatie

Defensie ondersteunde de herdenking op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met 4 F-35’s die boven de herdenking bij het Indiëmonument een missing man-formatie vlogen. 1 van de gevechtsvliegtuigen verlaat daarbij de formatie en symboliseert zo de gevallen kameraden. De muzikale omlijsting van de herdenking kwam van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het koor Corde et Animo uit Maria Hoop.