Regiment van militaire ‘makers en brekers’ na 275 jaar nog steeds onmisbaar

Genisten. Ze banen de weg, bouwen onder meer bruggen, uitkijkposten, wegen, schuilplaatsen en complete militaire kampen met gas, water en licht. De militaire bouwvakkers zijn onmisbaar binnen de krijgsmacht, maar vaak ook van groot belang in de civiele maatschappij. Het komt allemaal op het conto van het Regiment Genietroepen, het oudste regiment van de krijgsmacht. Vandaag bestaat het 275 jaar.

Vergroot afbeelding Luchtfoto van de door de genie gelegde brug over de Maas bij Cuijk, tijdens de 4Daagse.
De genie zorgt dat de route van de 4Daagse ook bij Cuijk is te overbruggen.

Bij activiteiten die de landmachtmilitairen in Nederland uitvoeren, gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van bruggen. Denk aan die bij Gouda waardoor burgers veilig een corona-priklocatie konden bereiken of de jaar in jaar gebouwde overspanning in de 4Daagse-route.

En vanwege het specifieke materieel wordt de genie ook wel eens gevraagd te helpen bij grote ongelukken, bijvoorbeeld om treinwagons te bergen na een treinbotsing. Verder biedt de genie de helpende hand bij rampen, zoals na een orkaanpassage in het Caribisch gebied of bij watersnood, zoals in Zuid-Limburg in 2021.

Vergroot afbeelding Een Kodiak geniedoorbraaktank door een geul met aan 2 kanten een wand van zand.
De Kodiak geniedoorbraaktank, een robuust stuk materieel om bijvoorbeeld versperringen uit de weg te ruimen.

Vijand stoppen

Het is overigens niet alleen ‘maken’, waar het bij de genie om draait. 'Breken’ is soms een noodzakelijk kwaad, bijvoorbeeld door obstakels op te werpen zodat een vijand wordt gestopt. Ook het opblazen van een brug is een optie om een tegenstander te stoppen. Ze ondersteunen op die manier gevechtseenheden.

Vergroot afbeelding 2 genisten ruimen een mijnenveld (archieffoto).
Genisten ruimen een mijnenveld (archieffoto).

Explosieven

Verder ruimt de genie landmijnen, zoekt explosieven en conventionele munitie, én de militairen zijn alert op chemische gevaren. Gevonden explosieven, waaronder ook geïmproviseerde exemplaren, de zogenoemde improvised explosive devices (IED’s) ruimt de genie niet zelf op. Dat laat deze over aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Het Regiment Genietroepen is opgericht op 15 mei 1748 door kolonel Nicolaas François de Torcy, baron van Breda. Het regiment kent een rijke geschiedenis, maar is ook vandaag de dag een gewild ‘product’.

Vorig jaar is de genie nog ingezet aan de oostgrens van Europa om er een militaire basis te bouwen voor NAVO-gevechtseenheden. Die zijn daar gestationeerd vanwege de oorlog op Oekraïens grondgebied, sinds Poetins troepen het land binnenvielen.